Чешката компания ЧЕЗ (CEZ) планира да продаде активите си не

...
Чешката компания ЧЕЗ (CEZ) планира да продаде активите си не
Коментари Харесай

ЧЕЗ иска да си тръгне от още три държави в района

Чешката компания ЧЕЗ (CEZ) възнамерява да продаде активите си освен в България, само че и в Румъния, Турция и Полша, с цел да се концентрира върху чешкия пазар. Това съобщи в изявление за пражкия настоятелен ежедневник " Хосподарске вести " изпълнителният шеф Даниел Бенеш, съгласно който това може да донесе милиарди евро.
" Ройтерс " разяснява, че проектите, разказани в броя от понеделник, са сигнал за завой на следената от страната енергийна компания след експанзията на Балканите и сблъскването с проблеми на някои пазари зад граница.

" В рамките на новата ни тактика имаме упоритостта да напуснем България в идващите няколко години ", добавя Бенеш. " Обмисляме като част от програмата ни за понижаване на въглеродните излъчвания в групата излизане от Румъния, от Турция и от Полша, където имаме две централи на въглища.

По думите на Бенеш новата тактика ще бъде препоръчана за утвърждение от акционерите на годишното заседание на 26 юни. Чешката страна има дял от 70% в ЧЕЗ и се приготвя за строителството на два нови нуклеарни блока за милиарди евро в идващите десетилетие, добавя " Ройтерс ".
Новият метод включва акцент върху модернизирането на дистрибуцията и насърчаване на енергийните услуги и възобновимите източници на чешкия пазар. Това ще става в композиция с предложение на енергийни услуги в прилежащите Германия, Словакия и Полша.
В Германия, да вземем за пример, ЧЕЗ има ветропарк с потенциал от 135 мегавата и желае да построи за още 200 мегавата. Бенеш споделя, че първо считат да разширят активността си там и по-късно да обмислят дали за продават. Продължава работата и по планове във Франция. В момента близо половината от производството на енерги яв компанията идва от нуклеарни мощности. Но страната отхвърля за даде гаранции за цената, на която ще изкупува тока от бъдещите реактори.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (548)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР