Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в

...
Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в
Коментари Харесай

ЧЕЗ продава бизнеса си в България, Румъния, Турция и Полша

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) възнамерява продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша в границите на тактиката си да се концентрира върху пазара в Чехия, съгласно генералния шеф на компанията Даниел Денеш, представен от Аджерпрес и " 24 часа ".
" В рамките на тази нова тактика желаеме да напуснем България през идващите години. Обмисляме и евакуиране от Румъния, от Турция, считаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, с цел да понижим излъчванията на въглероден диоксид на групата ", съобщи шефът на ЧЕЗ в изявление за чешкия вестник Hospodářské noviny, представено от Reuters.
Бенеш добави, че продажбата на тези активи би донесла на компанията " десетки милиарди крони ".
Той подсети, че ЧЕЗ има за цел да усили оперативната си облага до 75 милиарда крони (3.26 милиарда долара) в интервала 2024-2025 година От 49.5 милиарда крони (2.14 милиарда долара) през 2018 година
ЧЕЗ последователно спря разширението си на Балканите през последните години, откакто влага солидно в района преди повече от десетилетие, отбелязва организацията.
В България ЧЕЗ към този момент води договаряния с българския холдинг Еврохолд, с цел да продаде активите си след несполучливия опит за продажба на Инерком на Гинка Върбакова през предходната година.
В Румъния ЧЕЗ купи през 2005 година някогашния филиал за дистрибуция и доставка на електрическа енергия Електрика Олтения (Electrica Oltenia). Групата има и най-големия вятърен парк в Европа с мощ 600 мегавата във Фънтънеле-Коджалак.
ЧЕЗ разгласи, че новата ѝ тактика ще се концентрира върху нуклеарни и основани на въглища планове, както и върху рационализация на дистрибуцията и възстановяване на бизнес енергийните услуги в Чехия и прилежащите страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР