Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в

...
Чешката група ЧЕЗ (CEZ) планира продажба на активите си в
Коментари Харесай

ЧЕЗ планира да продаде активите си в Румъния, България, Турция и Полша

Чешката група ЧЕЗ (CEZ) възнамерява продажба на активите си в Румъния, България, Турция и Полша в границите на тактиката си да се концентрира върху пазара в Чехия, съгласно генералния шеф на компанията Даниел Денеш, съобщи Българска телеграфна агенция.

"В рамките на тази нова тактика желаеме да напуснем България през идващите години. Обмисляме и евакуиране от Румъния, от Турция, считаме да напуснем и Полша, където имаме две топлоцентрали на въглища, с цел да понижим излъчванията на въглероден диоксид на групата ", съобщи шефът на ЧЕЗ в изявление за в. "Хосподарске вести ".

Бенеш добави, че продажбата на тези активи би донесла на компанията "десетки милиарди крони ". Той подсети, че ЧЕЗ има за цел да усили оперативната си облага до 75 милиарда крони (3,26 милиарда долара) в интервала 2024-2025 година от 49,5 милиарда крони през 2018 година

ЧЕЗ последователно спря разширението си на Балканите през последните години, откакто влага солидно в района преди повече от десетилетие, отбелязва организацията.

В България ЧЕЗ към този момент води договаряния с една локална компания - Еврохолд (Eurohold), с цел да продаде активите си след несполучлив опит за продажба към друга българска компания предходната година. В Румъния ЧЕЗ купи през 2005 година някогашния филиал за дистрибуция и доставка на електрическа енергия Електрика Олтения (Electrica Oltenia). Групата има и най-големия вятърен парк в Европа с мощ 600 мегавата във Фънтънеле-Коджалак. ЧЕЗ разгласи, че новата ѝ тактика ще се концентрира върху нуклеарни и основани на въглища планове, както и върху рационализация на дистрибуцията и възстановяване на бизнес енергийните услуги в Чехия и прилежащите страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР