Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала разговори за продажба на

...
Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала разговори за продажба на
Коментари Харесай

Има нов кандидат да купи българския бизнес на ЧЕЗ

Чешката енергийна компания ЧЕЗ е стартирала диалози за продажба на българския си бизнес с трети покупател. Това написа в. " 24 часа ", базирайки се на удостоверение на вест от чешкото издание " Лидове вести ".
Според информацията новината е доказана от вицепрезидента на ЧЕЗ Томаш Плескач. Не е ясно обаче кой е новият претендент, само че се чака той да подаде съответна оферта през април, когато това ще направи и вторият претендент " Индия Пауър ". Досега за " Индия Пауър " се знаеше, че дава повече пари от Гинка Върбакова, само че с изискване да ги заплати за по-дълъг интервал от време. В края на предходната година излезе информация, че индийската компания е предложила 355 млн. евро за българския бизнес на ЧЕЗ, само че с изискване изплащането да стане за 5 години, което в действителност намалява цената до сред 317 – 333 млн. евро, по калкулации на ЧЕЗ. Неофициално е известно, че " Инерком България " е дала оферта за 342 млн. евро, с по-малък период за заплащане, като към този момент излезе информация, че става въпрос за 9 месеца след окончателното оформяне на документите.
" В настоящия миг имаме един подписан контракт и двама претенденти. Ще разберем какво ни чака в околните седмици и месеци. Тогава ще можем да оценим и другите две предложения, които, допускам, ще получим. Според това какво написа в тях ще вземем решение или ще продължим с един от тези двама претенденти в извънредна фаза към сключване на нов контракт. Това би означавало да изключим старите претенденти ", добави Плескач. Той обаче прецизира, че " Инерком България " към момента е в играта, само че компанията би трябвало да преодолее отхвърли на Комисия за защита на конкуренцията за договорката по придобиването на ЧЕЗ в България. Делото по отхвърли е планувано за разглеждане през май.
Както е добре известно, към този момент договорката сред ЧЕЗ и " Инерком България " е блокирана поради решение на Комисия за защита на конкуренцията за възможен предстоящ монопол в бранша на ВЕИ, в случай че двете компании се слеят. Решението от 29 страници на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира, че съгласно комисията фотоволтаичният пазар в България през 2017 година е бил от 1043 мегавата. Комисията се базира на Доклад за активността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният систематичен оператор (ЕСО). Пак съгласно същите данни, " Инерком България " има 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - единствено в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - " Улер 2009 ", " Еко-Строй Инженеринг ", " Евро Бетон ", " Диана Хънт ", " Риал Стейтс " и " Риал Стейтс 2 ". По данни на ЕСО самата компания общата мощ на тези централи е 21,348 мегавата. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - " Фри Енерджи Проджект Орешец " ЕАД, която е с мощ " под 5 мегавата " - Комисия за защита на конкуренцията го споделя в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата. Така общо приказваме за към 26 мегавата мощ при 1043 мегавата пазар по публични данни.
Във вторник в Прага ЧЕЗ показа финансовите си резултати - облагата на компанията предходната година е паднала с 45% до 10,5 милиарда чешки крони. Голямата разлика се дължала на продажбата на унгарската група MOL, която се реализира през 2017 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР