Червено знаме, червена звезда, червена пионерска връзка… Как така съветите

...
Червено знаме, червена звезда, червена пионерска връзка… Как така съветите
Коментари Харесай

Защо червеното е основният цвят в СССР?

Червено знаме, алена звезда, алена пионерска връзка… Как по този начин препоръките избират аленото?
Как се появяват алените звезди
Всичко стартира още преди руската страна да бъде основана публично. „ Червеногвардеецът “ е доброволец във въоръжена формация, която поддържа болшевиките. Веднага откакто те вземат властта по време на Революцията през 1917 година, е учредена „ Червената войска “ на служащите и селяните, която поддържа болшевиките в Гражданската война, в която те се борят за властта против Бялата войска на монархистите. Червената войска е формалното наименование на въоръжените сили в страната до 1946 година, когато тя е прекръстена на „ Съветска войска “.

 Символът на Съветската войска и известният агитационен афиш по време на Гражданската война:

Символът на Съветската войска и известният агитационен афиш по време на Гражданската война: „ Записа ли се за доброволец? “Свободни източници

Нищо чудно, че признакът на армията е алена петолъчка. Тя е знак на Марс – римския господ на войната, тъй че се употребява в гербовете на армиите на няколко страни, в това число на Съединени американски щати (червената звезда участва на всички военни самолети на Съединени американски щати по време на Мексиканската експедиция през 1916-1917). Армията в късните години на Руската империя употребява звезда, само че жълта, в която е плетен държавният знак с двуглавия орел.

И по този начин, алената звезда се появява върху униформата на Червената войска, а по-късно се популяризира на всички места. През 1930-те алените звезди заместват и позлатените орли на кремълските кули.



Алексей Друзгинин/Антон Денисов/Пресслужба на президента на Русия

След това червени звезди стартират да се слагат и върху новогодишните елхи в Съюз на съветските социалистически републики и даже върху надгробни камъни вместо християнски кръст.
Революционно ЧЕРВЕНО
Червеното има и друго, брутално значение. От Френската гражданска война през 1789 година аленото се счита за цвета на революцията, цвета на кръвта, пролята от хората в битката им за независимост. Червеното знаме е употребявано неведнъж в разнообразни страни.

 Ламартен отхвърля Червеното знаме пред хотел

Ламартен отхвърля Червеното знаме пред хотел „ Дьо Вил “ през 1848Анри Феликс Еманюел Филипото/Пети Палаи/Свободни източници

Болшевиките желаят да се отърват от всички имперски знаци и цветове (включително двуглавия орел и съветското знаме в бяло, синьо и червено). Затова би трябвало да измислят мощни нови знаци, с които да ги заместят.

Червеното знаме става „ знак на държавния суверенитет на Съюз на съветските социалистически републики и неразривния съюз на служащите и селяните в битката за създаване на комунистическо общество “. На него има сърп и чук (съюз на работническата класа и селяните) и петолъчка като „ знак на триумфа на концепциите на комунизма на петте (населени, т.е. без Антарктида) континента на земното кълбо “.
Цветът на комунизма


Свободни източници

Червеното знаме е формалният руски знак до разпадането на страната през 1991 година и става знак на комунизма като цяло. Държавите в Източния блок, където Съюз на съветските социалистически републики има огромно въздействие, също имат червен цвят в знамената си (или даже червени петолъчки), а в знамената на страни като Китай, Виетнам и Северна Корея към момента има намеци на руското алено знаме.

В съветологията, просвета за проучване на руската история и нейното въздействие върху международния ред, има термин „ Червена империя “ и „ Съветска империя “. Червената империя и Източният блок от страни в нейната сфера на въздействие естествено са съперници на „ капиталистическите “ страни по време на Студената война… А главно Съединени американски щати назовават Съветския съюз „ Империя на злото “.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР