Червеният кръст все още чака достъп до хиляди украински военнопленници

...
Червеният кръст все още чака достъп до хиляди украински военнопленници
Коментари Харесай

Червеният кръст още чака достъп до военнопленниците от Азовстал“

Червеният кръст към момента чака достъп до хиляди украински военнопленници от " Азовстал ". Това съобщи енералният шеф на Международния комитет Роберт Мардини, представен от BBC. 

Според него, представители на Червения кръст  вече са посетили стотици украински и съветски затворниц и, само че организацията не разполага с информация за ориста на доста други.

Мардини напомни, че и двете страни в спора са длъжни да обезпечат достъп на военнопленниците в сходство с разпоредбите на Женевските конвенции.

Ръководителят на Международния комитет на Червения кръст съобщи, че се е срещнал в Киев с родственици на бойци от батальона " Азов ", които чакат вести за ориста на своите близки.
 Путин персонално наредил размяната с бойци от
Путин персонално наредил размяната с бойци от " Азовстал "

Дори и денс Вячеслав Володин изиска съд за " тези националисти, чиито ръце са покрити с кръв

Представителите на Червения кръст до момента не са съумели да се срещнат с двете хиляди бойци, които се предадоха на съветските войски след щурма на завода " Азовстал " в Мариупол.

" Международният комитет на Червения кръст улесни безвредното им овакантяване, регистрирахме всички, преди да се предадат, с разбирането, че ще можем да ги посещаваме ", сподели Мардини и показва, че в този момент нямат визия какво се е случило с тези момчета.

" Достъпът до всички, които сме записали и чиято идентичност познаваме, е безспорен приоритет за Червения кръст ", твърди Мардини.

Значителен брой от пандизчиите от " Азов " се намират в център за задържане, ситуиран в наказателна колония № 120 в Еленовка край Донецк. През нощта на 29 юли там избухна детонация, при която починаха над 50 украински военнопленници.
 95 бранители на
95 бранители на " Азовстал " се върнаха в Украйна

Украйна оповестява за най-големия продан на военнопленници от началото на войната

Припомняме, че на 11 август стана ясно, че следствие, извършено от американския ефирен канал CNN, опровергава версията на Русия за събитията на обстрела на колонията в село Еленовка на територията на самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР), където са държани украински военнопленници, в това число тези, които се предадоха след обсадата на завода " Азовстал " в Мариупол.

Руското министерство на защитата заяви, че ударът е нанесен с американската реактивна система за залпов огъни HIMARS, която Украйна получи от своите западни сътрудници.

Киев отговори, че това е съветска провокация, чиято цел е Украйна да бъде упрекната във военни закононарушения.

В своето следствие публицистите от CNN проучиха видеозаписи и фотоси от колонията в Еленовка, изследваха сателитни фотоси и получиха заключенията на военни и правосъдни специалисти.

Техните изводи изключват съветската версия за случилото се.

Експертите също по този начин подчертаха, че в случай че Украйна в действителност желае да обстрелва Еленовка по някаква причина, не е належащо да прибягва до потреблението на скъпи HIMARS, за които има лимитирано количество муниции. Изолаторът се намира на 15 километра от фронтовата линия, а въоръжените сили на Украйна разполагат с други типове оръжия за удари на такива дистанции.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР