Червеният (или кървав) портокал е цитрусов плод с интензивен тъмно

...
Червеният (или кървав) портокал е цитрусов плод с интензивен тъмно
Коментари Харесай

Червените портокали и дълголетието

Червеният (или кървав) портокал е цитрусов плод с натоварен мрачно червен цвят, сходен на този на виното. Но това не е единствената специфичност, която го отличава от лимоните, елементарните портокали или грейпфрутите.

Червените портокали са с високо наличие на антоциани - пигментите, които изясняват неговия цвят и които го подаряват с изключителни антиоксидантни свойства. Кървавият портокал влиза в категорията на така наречен интелигентни храни, за които се счита, че оказват помощ против застаряването, като спомагат за удължение на живота.

Как работят интелигентните храни и за какво аленият портокал е една от тях

Редица учени, измежду които и откриватели от Европейския институт по онкология, изясняват по какъв начин изследвания по целия свят потвърждават изгодите за здравето на общо тридесет храни с изключителни свойства. Последните, с изключение на да се грижат за здравето ни, споделят с нашето ДНК и забавят гените, виновни за стареенето. Причината е открита в някои от молекулите (като антоцианите), които участват в алените портокали, патладжанът, аленото грозде и други.

Сокът от червени портокали - балсам за безконечна младост

Червеният портокал и, по-специално, сокът му, е една от най-изследваните храни, който се оказва мощно средство за елиминиране на натрупването на мазнини. Проучвания с мишки в лабораторни условия откриват, че сокът от червен портокал подтиква гени, свързани с продължителността на живота, и защищава от сърдечносъдови болести и от натрупването на мазнини.

Още изгоди на алените портокали

В допълнение към значимата роля за закъснение на стареенето, с помощта на високия състав на антоциани, както и други хранителни субстанции (каротеноиди и полифеноли), кървавите портокали имат и други преимущества за здравето.

Ултравиолетова светлина
Установено е, че потреблението на червени портокали оказват помощ за битката с увреждането от ултравиолетовите лъчи при несъразмерното излагане на слънце, като доста понижават зачервяването.

Благосъстояние
Разбира се, като всички цитрусови плодове, алените портокали са и доста добър източник на витамин С, който работи като натурален антиоксидант. Витамин С е нужен за основаването на допамин, който играе основна роля в психическото и физическо здраве, и на тирозин - аминокиселина, спомагаща за вярното действие на щитовидната и надбъбречните жлези.

Здраве за сърцето
Кървавите портокали са скъп източник на фолиева киселина (витамин В9), който защищава от съществени сърдечносъдови болести и е изключително значим по време на бременност. Антоцианите потвърдено понижават хипертонията, редуцират неприятния холестерол и покачват еластичността на кръвоносните съдове.

Грижа за кожата
Червените портокали подтикват производството на колаген, който е от решаващо значение за развиването и поддържането на костите, зъбите, хрущялите и кожата, разкрива испанското издание Hola. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР