Червеният бележник на Никола Вапцаров ще бъде показан пред публика

...
Червеният бележник на Никола Вапцаров ще бъде показан пред публика
Коментари Харесай

Червеният бележник на Вапцаров за пръв път пред публика

Червеният бележник на Никола Вапцаров ще бъде показан пред аудитория за пръв път довечера в 18 часа в къщата-музей на поета в София. Това е част от поредицата начинания, с които се отбелязва годишнината от разстрела на Вапцаров.

В предаването „ Преди всички “ основният организатор на къщата-музей Катя Зографова разяснява:

„ Без да има юбилейна годишнина от разстрела на Вапцаров, в читалището в Годеч, което носи неговото име, хората са решили да възстановят една традиция – да се отбелязва датата на разстрела на поета и неговите приятели. Това се прави не по някакви календарни мотиви, а от любов към поета. Затова извадих аления бележник, който се пази в къщата-музей. Интересът към него е справедливо голям “.

„ Днес ние би трябвало още веднъж да пазиме името на Никола Вапцаров от злобари с тези думи, с които Светослав Минков го брани от царския режим. Той споделя, че стиховете на Вапцаров не са написани небрежно и не са политически лимитирани, а са нежни и с гражданско възприятие. Светослав Минков ни дава образец по какъв начин да мислим за Вапцаров, само че уви тъжно е, че и през днешния ден ние би трябвало още веднъж да припомняме неговите думи в една напълно друга историческа действителност “, разяснява още Зографова.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР