Червените вече са на 9 точки от големия си конкурент

...
Червените вече са на 9 точки от големия си конкурент
Коментари Харесай

Ботев разгроми ЦСКА с 2:0 в Пловдив

" Червените " към този момент са на 9 точки от огромния си съперник за купата, откакто инкасираха първо проваляне за календарната 2022 година. Селекцията на Стойчо Младенов разочарова за следващ път и загуби гостуването си на Ботев (Пд) с 0:2.

" Канарите " изиграха чудесно първо полувреме, което им подсигурява и влиятелния триумф. Основите за триумфа постави Самуел Супрайен, а трите точки бяха подпечатани след гол-красавец на Тодор Неделев. С малко повече шанс, пловдивчани можеха да се поздравят и с по-изразителна победа, само че с пропуски изпъкнаха Антоан Бароан и Па Конате. Възпитаниците на Азрудин Валентич остават на третото място, само че към този момент на единствено шест пункта от заемащия второ място техен конкурент.

Интригуващият конфликт стартира с концепция по-активна игра от домакините. Селекцията на Азрудин Валентич пробваше да нападна най-много посредством зоната на Иван Турицов, само че защитата на ЦСКА не позволи ранни рискове пред Бусато.

" Армейците " извършиха корнер в петата минута, при който Жеферсон откри Матей на близката греда. Нидерландският капитан опитва да продължи технично за собствен съотборник, само че Супрайен беше на добра позиция и почисти навреме.

Ботев тормози по-сериозно отбраната на ЦСКА в 12-ата минута, когато Джеймс Етоо насочи дълга топка за Антоан Бароан. Френският нападател се измъкна от Матей, само че по-късно насочи много слаб удар по земя. Големият проблем за " армейците " обаче беше това, че капитанът им Юрген Матей получи разбиране и трябваше да бъде възстановяван от медицинския екип.

Няколко минути, откакто бе оставен край тъчлинията, положението на " лалето " не се усъвършенства и по този начин се наложи неговата насилствена промяна. На мястото му се появи младият Християн Петров.

Упоритостта на Жорди Кайседо можеше да му донесе триумф в 18-ата минута, когато притисна оптимално стража на Ботев - Георги Аргилашки. Пловдивският вратар беше на секунди от това да сбърка, само че въпреки всичко всичко се размина без съдбовни последствия за " канарите ".

Ботев (Пд) чудесно използваше фланговете, с цел да нападна застрашително. В 20-ата Мено Кох остана под топката, а това разреши на Па Конате да развие задоволително добра скорост. Африканецът мушна кълбото сред краката на Турицов и към този момент приготвяше своя изстрел. В решителния момент обаче Кох поправи грешката си и почисти в корнер.

Селекцията на Азрудин Валентич " търсеше " гола и справедливо го " откри " в 23-ата минута. Тодор Неделев завъртя съвършено топката от корнер, с цел да бъде засечена с глава от оставения непокрит Супрайен. Бранителят с голям стаж във френската Лига 1 не остави късмет на Бусато с изстрел под напречната греда.

На домакините им трябваха още шест минути, с цел да удвоят своя задатък. Отбраната на ЦСКА сътвори груба неточност в 29-ата минута, когато Мазику и резервата Петров взаимно си попречиха в изчистването на топката. Така двамата " заложиха " кълбото за Тодор Неделев, който без подготовка, от над 20 метра, матира Бусато с обмислен изстрел в десния му ъгъл. По този метод плеймейкърът постави край и на головата си суша, която датираше от 6 ноември, предходната година.

ЦСКА имаше отличната опция да се върне в дербито с настъпването на 34-ата минута. Вилдсхут беше задоволително настойчив, с цел да принуди Пунчец да сгреши в наказателното си поле. Оттам прикосновение сред Гарсес и Супрайен отклони кълбото за Вилдсхут, който привидно елементарно трябваше да насочи към незащитения от Аргилашки ъгъл. И това се сучи, само че в последния момент на пътя на топката застана Виктор Генев. На първо четене всичко сочеше към това, че се търси мъдростта на ВАР поради възможна игра с ръка на някогашния футболист на Левски. Оказа се, че алтернативата е за това дали Супрайен не нарушава разпоредбите против Гарсес. И по този начин изглеждаше, само че реферът Георги Давидов взе неправилното решение мачът да продължи само с корнер. Това, естествено, не се хареса на беснеещия край тъчлинията Стойчо Младенов.

В миговете до полувремето, чудесно усещане с играта си направи младият Джеймс Етоо. Африканецът сновеше по целия десен фланг на Ботев (Пд), като на два пъти сътвори много проблеми за мудната " армейска " отбрана. Две негови центрирания сътвориха напрежение пред Бусато, като при второто бразилският пазач трябваше да боксира уверено.

Втората част стартира с нови проблеми за ЦСКА. Жеферсон не реши остро центрирана топка и единствено дребният ъгъл, и положителната интервенция на Бусато, стопираха Тодор Неделев от второ попадение в дербито.

От другата страна на терена също беше забавно. Жорди Кайседо си създаде повече от положително състояние в 52-ата минута. Еквадорецът обаче сгреши, залагайки на силата в своя удар. Кълбото излезе в навън, а звездата на ЦСКА можеше и да комбинира с непокрития Карло Мухар.

ЦСКА продължаваше да пропилява преференциални положения с лека ръка. В 56-ата Гарсес остана непокрит при осъществяването на корнер, само че положителният му удар мина малко над горната греда на безпомощния в този миг Аргилашки.

В 60-ата минута Стойчо Младенов предприе радикални ограничения по отношение на своето нахлуване. Той размени и тримата в предни позиции, с цел да може в игра да се появят Бисмарк, Кръстев и дебютантът Морено.

Още с появяването си в игра " колумбийският Роналдиньо " можеше да остави своя отпечатък върху мача, написа topsport.bg. Морено се нарежда чудесно след корнер, само че ударът му с глава беше отразен от Аргилашки.

Последваха нови мощни минути за Ботев, през които класиката беше покрай реализирането. Мохамед Брахми на два пъти обаче пропусна против Бусато и " алената " защита.

След паузата за национални тимове, ЦСКА има мъчно домакинство на Берое. Ботев (Пд) ще премери сили с водача във краткотрайното класиране Лудогорец.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР