Червената огнена мравка, един от най-инвазивните видове в света, е

...
Червената огнена мравка, един от най-инвазивните видове в света, е
Коментари Харесай

Един от най-инвазивните видове насекоми е опасно близо до България

Червената огнена мравка, един от най-инвазивните типове в света, е открита в Европа за първи път, сигнализира ново изследване, представено от организация Фокус. Внесената на Стария континент мравка, която има научното название " Solenopsis invicta ", идва от Южна Америка, само че през предишния век се е популяризирала в огромна част от Съединените щати, Мексико, Карибите, Китай и Австралия.

Тези инсекти могат да бъдат нападателни, когато бъдат обезпокоени и предизвикват мъчително ужилване, което е дразнещо за кожата и може да провокира тежки алергични реакции. Тези мравки повреждат посевите и локалните екосистеми. Изследователите споделиха, че са разпознали 88 гнезда на червени огнени мравки, ситуирани на 5 хектара покрай град Сиракуза в Сицилия, Италия.

" S. invicta е един от най-лошите инвазивни типове. Може да се популяризира обезпокоително бързо ", сподели в изказване водещият създател на проучването Матиа Менчети, откривател в Института по Еволюционна биология в Испания.

" Намирането на този тип в Италия беше огромна изненада, само че знаехме, че този ден ще пристигна ", съобщи Менчети.

Колониите са открити в крайградски регион на Сиракуза. Не излиза наяве по какъв начин или пък по кое време огнените мравки са стигнали там. Учените зад проучването считат, че насекомите би трябвало да са пристигнали през директен пункт с доста хора, като пристанището на града да вземем за пример. Местните хора свидетелстват, че ужилванията от мравки са се нараснали от 2019 година насам.

Проучването допуска, че вятърът може да е транспортирал летящите кралици на мравките от комерсиалното пристанище. Генетичният им разбор разкрива, че те най-вероятно са се популяризирали към Европа от Съединените щати или Китай, където " Solenopsis invicta " също е рисков инвазивен тип.

Мравките скоро могат да се разпространят из цяла Европа, предизвестиха откривателите. В 7% от континента, в това число огромни градски зони като Барселона, Рим, Лондон и Париж, климатът е подобен, че е подобаващ за типа, сочи направен модел от създателите на проучването.

Изследването е оповестено в понеделник в научното списание " Current Biology " и представено от CNN. Инвазивните типове костват на света най-малко 423 милиарда $ всяка година, защото са катализатор за изгубването на растения и животни, заплашват продоволствената сигурност и могат да провокират екологични произшествия по целия свят, гласи отчет на ОНН, оповестен предходната седмица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР