Червената къща“ посреща публиката от октомври със събития от света

...
Червената къща“ посреща публиката от октомври със събития от света
Коментари Харесай

Червената къща“ чака зрители през октомври с богата програма

„ Червената къща “ посреща публиката от октомври със събития от света на театъра, музиката, изобразителното изкуство и танца. Програмата е образувана в следствие от постъпилите артистични хрумвания през отворената покана за креативен предложение, издание през юни в страниците на Artvent и „ Червената къща “, оповестиха основателите, представени от Българска телеграфна агенция.

Мисията на новото без значение пространство в столицата е да даде опция и поле за изява на млади актьори от всички сфери на театралното изкуство, както и да развие и разшири мащабите на актуалното българско културно завещание. Зад нея стои артдиректорът на пространството Петър Петров-Перо, а концепцията за „ преоткриването “ на един от знаците на културата в София е на Artvent.

След като през години пространството е отваряло и затваряло порти неколкократно по разнообразни аргументи, в този момент концепцията е то да бъде „ преоткрито “, следвайки и желанието на Андрей Николов, споделено в изявление за вестник „ Литературен глас ". Попитан какво ще се случи с неговите ателиета, той дава отговор: „ Други ще работят в тях. Аз направих къща освен за себе си “.



От 2 до 4 октомври ще продължи изложбата Alter Ego, в която авторът Пламен Христов показва двойствеността на човешката природа. 

На 3 октомври Ованес Торосян и Петко Венелинов ще изиграят спектакъла „ Колега “ – комедия за размисъл, разказваща историята на двама водачи на маршрутки, които остават без работа и попадат в театъра като театрални служащи. 

Фестивалът „ 180 градуса “ на Лабораторията за новаторско изкуство ще се организира от 5 до 7 октомври, като в последния ден вратите на „ Червената къща “ ще бъдат отворени за гости. Фестивалът събира на едно място интернационалните актьори от разнообразни дисциплини, които търсят своите тълкования на тазгодишната тематика: tacet. 

На 11 октомври студенти на Ивайло Христов представят „ Суматоха “ от Йордан Радичков, разказващ историята, по думите на самия създател, за разните му там бели вълци, изгубени свине, високомерни патки и хитри лисици. 

Кукленият театър на Румен Гаванозов и Мила Коларова – „ Малката нула “, отличен с премия „ Икар “ (2022) в категория „ Постижения в кукленото изкуство “, е въодушевен от едноименното стихотворение на Джани Родари. Той ще бъде изигран на 13 октомври. 

Трагедия на несправедливостта, на отмъщението, на полезностите или „ Медея “ с режисьор Мартина Георгиева е на 16 октомври. Един архетипен женски облик, подложен пред дълбока морална алтернатива – дали в устрема си за правдивост и отстояване на достолепие и чест да пожертва безусловно всичко.

„ Мъртвешки танц ” – модерна театрална режисура с детайли на танцов, имерсивен спектакъл и пърформанс на студенти от Нов български университет с режисьор Ивелина Колева, ще се играе на 20 октомври.

Петър Петров-Перо излиза на сцената с моноспектакъла „ Морфин “, режисьор – Кристина Беломорска, на 23 октомври. Театрално-визуалният театър взима на мушка мястото на индивида в света и изследва деструктивното раздробяване на личността в борба сред разсъдъка и възприятията, божественото и земното, действителното и нереалното.

Вечер на джаза с Росен Захариев и Александър Логозаров под името „ Двама в лодка “ е на 26 октомври. В това „ корабоплаване ” те ще направляват през свои авторски и спонтанни композиции, American songbook пиеси.

Още един театър на Ованес Торосян е в програмата за октомври – „ DemoнЯ “, в който спомените и родовата памет се сблъскват със съвремието. Представлението е на 27 октомври.



„ Червената къща “ е била дом и креативно ателие на статуя Андрей Николов. По негова концепция и схема проектант Иван Васильов проектира и построява постройката през 1929 година на столичната улица „ Любен Каравелов “ 15. Къщата носи духа и стила на Андрей Николов, който той самичък разказва като: „ Никакъв. Мой. Естествено повлиян от Италия. ”. 

Над входната врата на Червената къща стои надпис на италиански език – Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero, който е по думите на Данте – „ Надежда всяка тука оставете, вие, що пристъпвате тук “ от „ Божествена комедия “.

По предпочитание на Андрей Николов, след гибелта му къщата е дарена на страната за стопанисване и осъществяване на публични и културни действия. Сградата е отчасти отчуждена през 1974 година, а две години по-късно синът на скулптора подарява останалата част. Червената къща е обществена държавна благосъстоятелност. През 2000 година, с решение на Върховния административен съд, елементи от парцела са върнати на наследниците. След цялостно възстановяване, през 2004 година тя става център за просвета и спор, който обаче е затворен 10 години по-късно.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР