Червеите, живеещи близо до най-известната зона на ядрена катастрофа в

...
Червеите, живеещи близо до най-известната зона на ядрена катастрофа в
Коментари Харесай

Червеи край Чернобил са развили имунитет към радиация

Червеите, живеещи покрай най-известната зона на нуклеарна злополука в света, наподобява са развили нови качества - имунитет към радиация, написа " Индипендънт ".

В ново изследване учени посетиха Черноби, с цел да изследват нематоди, дребни червеи с елементарен генетичен състав, които бързо се възпроизвеждат.

Изследователите събраха червеите от почвени проби, гниещи плодове и други материали и тестваха локалните равнища на радиация.

Нивата на радиация варираха от ниски равнища, които биха били регистрирани в огромните градове, и високи равнища, които се срещат в космоса.

След това учените върнаха червеите в Нюйоркския университет, за да ги замразят и изследват.

Д-р София Тинтор, водещ създател на проучването, сподели пред The ​​Daily Mail: " Чернобил беше покруса с невиждан мащаб, но все още нямаме добра визия за резултатите от бедствието върху локалното население.

" Дали неочакваната смяна в околната среда е избрала типове или даже човеци в границите на един тип, които са естествено по-устойчиви на йонизиращо излъчване? "

След бедствието през 1986 година животните не престават да живеят в украинския район макар непрекъснатата радиация съвсем 40 години по-късно.

Изследователите преди този момент са открили, че животните, живеещи в зоната за отчуждение на Чернобил, са генетично разнообразни от същите типове, които се срещат на други места.

Матю Рокман, професор по биология в Нюйоркския университет, добави: " Тези червеи живеят на всички места и се развиват бързо, тъй че минават през десетки генерации еволюция, до момента в който типичното гръбначно животно към момента си обува обувките. "

Изследователите откриха, че макар високата радиация, геномите на червеите не са развалени.

Вълнуващото изобретение не значи, че Чернобил е безвреден, но допуска, че червеите са издръжливи животни, които могат да устоят на рискови условия, разкри доктор Тинтори.

20 генетично разнообразни червеи бяха тествани за увреждане на ДНК, с цел да се види дали имат необикновен потенциал да пазят и възвръщат своя генетичен материал.

Тинтори сподели, че откритията допускат, че животните в Чернобил не са безусловно по-толерантни или са еволюирали, само че че откритията могат да доведат до по-добро схващане на естествените вариации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР