Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически елит

...
Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически елит
Коментари Харесай

Европа имитира добри отношения с Турция

Черноморското крайбрежие на България предлага всичко, което европейският политически хайлайф чака от една добра среща на високо ниво: екзотично място, спиращи дъха гледки и (най-важното) бъчви с хубаво вино.

Само обаче в случай че Реджеп Тайип Ердоган не беше отишъл. Това се акцентира в коментар на " Политико " за вчерашната среща сред Европейския съюз и Турция във Варна.

За висшите служители на Европейски Съюз, сприхавият водач на Турция беше пословичната муха в супата по време на работната вечеря през вчерашния ден с ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и българския министър председател Бойко Борисов, чиято страна сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз.

 Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците
Турция чака 3 милиарда евро от Европейски Съюз за бежанците

Във Варна се събраха Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер и Реджеп Тайип Ердоган

Вечерята, която се организира в палат от 19 век, който в миналото е служил за лятна резиденция на българските царе, оправда ниските упования, които и двете страни имаха за нея.

" Това беше добра среща ", настоя Юнкер късно нощес, оплаквайки се от старите си болежки в слънчевия сплит, което го принуди да напусне сесията с Ердоган в един миг. " Разговаряхме изцяло намерено и откровено... Ще имаме, както имахме в предишното, доста много срещи, които да ни дадат късмет да разгадаем проблемите сред Турция и Европа ", добави ръководителят на Европейска комисия.

Късмет, акцентира изданието и акцентира, че истината е, че единственото нещо, за което Анкара и Европа са съгласни тези дни е, че те не са съгласни по доста въпроси. От разрушаването на демократичните институции на Турция след опита за прелом против него през 2016 година до неотдавнашното нахлуване против кюрдските сили в Сирия, водачите на Европейски Съюз се притесняват, че Анкара се трансформира по-скоро в дълготраен проблем, в сравнение с сътрудник.

И въпреки всичко двете страни остават лимитирани от действителността, която е толкоз остра, колкото и болката в корема на Юнкер: взаимна взаимозависимост.

 Курц се разгласи за прекъсване договарянията ЕС-Турция
Курц се разгласи за прекъсване договарянията ЕС-Турция

Не са изпълнени условията

Европа се нуждае от Турция, с цел да запази съглашението за мигрантите и бежанците, което е от решаващо значение за ограничението на потока от сирийски бежанци към Европейски Съюз. Общността към този момент пое ангажимент да даде 3 милиарда евро помощ на Турция за 3,5-те милиона бежанци, а е на път да бъдат дадени още 3 милиарда евро за същата цел.

Във време, в което популисти от Палермо до Стокхолм ускоряват позициите си поради казуса с миграцията, европейските водачи, изключително немската канцлерка Ангела Меркел, желаят Брюксел да стори всичко належащо, аз да резервира съглашението.

Това, което Ердоган получава от Европейски Съюз, може да бъде систематизирано с една дума: оцеляване.

Забравете подстрекателската изразителност на Ердоган за Европа и антитурските " терористи ", които Германия и други приютяват. Голата истина е, че Турция е съвсем изцяло подвластна от Европейски Съюз, с цел да не потъне стопанската система му.

 Захариева: Ердоган подаде ръка
Захариева: Ердоган подаде ръка

Продължават разликите, само че те се вземат решение с дипломация

Нещо повече, към две трети от непознатите вложения в Турция са от Европейски Съюз. Междувременно турският корпоративен бранш е мощно подвластен от европейските вложители за финансирането на забележителната си задлъжнялост, риск, неотдавна емфатичен от Международния валутен фонд.

Просто казано, турската стопанска система ще потъне без Европа. Такава икономическа рецесия е единственото нещо, което в действителност би могло да събори от власт Ердоган в кратковременен проект.

Европейците, изключително Юнкер, с принуда предложиха сцена на Ердоган във Варна. Както и при последната им среща с турския президент, водачите на Европейски Съюз настояха събирането да бъде наречено " среща на водачите ", а не среща на върха.

Въпреки това Ердоган наподобява, че получи тъкмо това, което искаше от упражнението. Преди да дойде в България, той настоя, че " участието в Европейски Съюз остава наша стратегическа цел ".

Такива мнения, въпреки и напълно несъвместими с дейностите на Анкара през последните години, имат за цел да предложат на турските елити и финансовите пазари мъждукаща вяра, че макар неотдавнашните разтърсвания, страната остава насочена към Запада.

Не разчитайте на това.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР