Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и

...
Черноморският басейн се превръща в арена на открита конфронтация и
Коментари Харесай

Москва: Черно море е арена на открита конфронтация, всичко е възможно!

Черноморският басейн се трансформира в сцена на открита борба и всичко може да се случи. Това сподели пред БНР Максим Шаповаленко - капитан втори сан от запаса, заместник-директор на съветския самостоятелен Център за разбор на тактиките и технологиите.

Черноморският район се трансформира в сцена на борба на границата сред мира и войната. При това състояние всяка случайност може да се трансформира в покруса. Още повече че това ще е случайност, при която могат да загинат хора. Случайно потопяване на транспортен съд или събаряне на аероплан. Възможни са всевъзможни разновидности, които несъмнено е добре да бъдат избегнати, изясни той.

Според Шаповаленко това бе едно от серията предизвестия, отправени от съветското министерство на външните работи след случая в сряда в морето край нос Фиолент, близо до Севастопол.

На 23 юни 2021 година съветски кораби откриха сигнален огън против английски унищожител в Черно море.

За случилото се с английския ескадрен миноносец " Defender " има две радикално противоположни версии - съветска и английска. Руската гласи, че макар предизвестията английският транспортен съд е навлязъл в териториалните води на Русия. Кораб от съветския Черноморски флот е разкрил сигнален огън, а фронтови бомбардировач Су-24 е пуснал четири бомби по курса на " Defender ", преди миноносецът да се отдръпна от " съветските " води.

Според английската версия за събитията стрелбата от съветска страна е била образователна. " Defender " е минал напълно законно през украински, а не през съветски, териториални води по пътя си от Одеса за грузинското пристанище Батуми.



Би Би Си популяризира фрагменти, на които в действителност се чува вербално предизвестие от съветската брегова защита.

Британският министър на защитата Бен Уолъс съобщи, че флотата на Нейно величество ще продължи да отстоява интернационалното право, а от Москва предизвестиха, че идващият път могат да отговорят със мощ. Вчера повториха предизвестието си.

Шаповаленко е безапелационен, че потреблението на предупредителна пукотевица е невиждан факт. Не си припомням скоро да е ставало такова нещо. Вероятно като се изключи неотдавнашния случай с украинските кораби в Керченския пролив. Всичко това обаче е обусловено от обстоятелството, че Крим е особена територия. Русия я възприема предвид на действителностите след 2014 година, а Западът и НАТО - предвид на действителностите преди този момент. Затова конфликтът на ползи и прехвърчането на искри бяха неизбежни, изясни съветският военноморски офицер.

На въпрос дали стрелбата може да се повтори, съветският анализатор цитира съветския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, съгласно който идващият път хвърлянето на бомби може да бъде освен пред кораба, само че и по самия транспортен съд. Разглеждам това изказване не толкоз по отношение на съответния случай с английския ескадрен миноносец, колкото по отношение на активността на Северноатлантическия алианс на територии на някогашния Съветски съюз като цяло. Мисля, че тези думи на Рябков са в действителност алена линия и той желае да каже: " Ако продължавате по този начин, може да се стигне до открит боен конфликт ".

Според Шаповаленко отговорът на този въпрос е по какъв начин Запада възприема сигнала на Москва. Може да бъде общопризнат като последно предизвестие, а може и да не бъде видян въобще.

Преди идните учения на НАТО " Морски бриз 2021 ", които са планувани за 28 юни до 10 юли в Черно море Русия прикани Съединени американски щати и техните съдружници да се откажат от маневрите, поради заплахата от непредвидени произшествия

Запитан пораства ли опасността от директен боен конфликт сред Русия и НАТО в Черно море съветският анализатор отговори, че това не трябва да се изключва по простата причина, че страните поясняват по друг метод Конвенцията по интернационално морско право от 1982 година

" Като боен зная, че всичко може да се случи ", сподели Максим Шаповаленко и напомни, че на 16 април, преди поредицата летни учения в Азовско и Черно море, съветското министерство на защитата закри за корабоплаване и полети три региона в западната, южната и източната част на Кримския полуостров.

От своя страна военният министър на Англия Бен Уолъс съобщи, че миноносецът Defender e прекосявал спокойно през украинските териториални води. " От една страна това е позоваване на интернационалните правни правила, само че от друга действието на тези правила е подозрително в изискванията на спор сред страните за териториалната принадлежност на полуостров Крим и териториалното море към него ", сподели анализаторът.

Според него прекосяването в тези води е провокация.

Според репортаж на Би Си от борда на ескадрения миноносец при прекосяването са работели са радиотехническите средства, които служат за събиране на информация. Показаха ни по какъв начин се зарежда зенитно-артилерийски комплекс, сподели Шаповаленко.

Той посочи силата на здравия разсъдък - капитанът на английския миноносец прояви здрав разсъдък в изискванията на цялото това опълчване и изведе кораба си от териториалните води и продължи по пътя си. Тоест, не потегли да отстоява правото си. Здравият разсъдък постоянно би трябвало да се приветства, изясни съветският анализатор Максим Шаповаленко.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР