Черноморския улов е стабилен. За него е характерна цикличността –

...
Черноморския улов е стабилен. За него е характерна цикличността –
Коментари Харесай

Симона Вълкова: За опазването на Черноморието отговорност трябва да имат всички

Черноморския улов е постоянен. За него е присъща цикличността – има интервали и години, в които морето е по-дашно от други, тъй че би трябвало да погледнем огромната картинка. Това сподели Симона Вълкова от " Черноморски Улов “ в Деня на риболова в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус ".

" Наблюдаваме едно завръщане на есетрите в нашето море, които са един от главните признаци за това, че положението на водите е с доста високо качество, “ сподели тя и подсети, че есетрите са заплашен тип и неразрешени за улов и би трябвало да се връщат в морето, като преди този момент се документира размера й, къде е уловена, с цел да има проследяемост.

По думите й за опазването на Черноморието отговорност би трябвало да имат освен институциите и риболовците, само че и потребителите, които купуват и употребяват рибата, тъй като " всеки един от нас би трябвало да знае от кое място идва храната му. В последните години се построява една рибарска общественост, която показва доста обич, отговорност и почитание към морето, и това са и главните правила за работата им. “

Ниската соленост на Черно море допуска и по-крехко месо на рибата, само че по-ценното съгласно нея е, че пътят от улова до трапезата е доста къс и разчитаме на сезонна и  храна от нашето море. " Черно море е богато на доста вкусни и потребни типове риби, главните от тях са: чернокоп, барбун, сафрид, цацата даже, както и паламудът, който си е едно от обичаните неща на българина за ядене. Всяка една риба приготвена по верния метод, който да запази и усета й, и качествата й, може да бъде деликатес, “ изясни тя и добави, че сега е сезонът на сафрида и цацата, а при започване на есента стартира и сезонът и на барбуна, чернокопа и на паламуда.

Отглеждането на миди в увеличаващите се ферми по Черноморето е добър фактор за чистотата на водата съгласно Симона Вълкова: " Самите миди също пречистват водата, тъй че колкото повече, толкоз по-добре. “ И защото положение на водата е относително чисто, можем да кажем, че и продуктът е подобен, както и че мидата е с доста положителни вкусови качества.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР