Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) ще мобилизира повече

...
Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР) ще мобилизира повече
Коментари Харесай

Черноморската банка за търговия и развитие вдига до 30% дела за финансиране на климатични проекти

Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) ще активизира повече капитал за прекосяване на стопанските системи към нисковъглеродни и устойчиви на климата модели и ще усилва последователно до най-малко 30% каузи на финансирането за интервенции по намаляване и адаптиране на климата през идващите 10 години. Съветът на шефовете на Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) одобри първата, която показва визията и метода за справяне с изменението на климата през идващия десетгодишен интервал и по-късно. Стратегията дефинира по-целенасочена роля на банката за подкрепяне на нейните акционери както за намаляване, по този начин и за справяне с въздействието на изменението на климата, основно посредством пренасочване на финансовите цели към по-положителни интервенции във връзка с климата. По този метод банката има намерение да приведе по-ефективно своето финансиране в сходство с климатичните цели на държавите-членки.

Важната роля на финансовите принадлежности в битката с климатичните промени

Институциите за финансиране на развиването (Development Finance Institutions -DFI) играят значима роля за справяне с изменението на климата. Те обезпечават финансиране за действия по намаляване и адаптиране на климата, като по този метод вършат стопанските системи по-устойчиви на въздействието на климата. През 2018-2019 година финансовите институции са мобилизирали повече от 194 милиарда щатски $ за финансиране на климата, като огромна част от тези средства са планувани за вложения в смекчаването на климатичните промени.

Парижкото съглашение признава ролята на финансовия бранш за смяна на разпределението на капитала към финансиране на климата. Освен това приканва особено финансовите институции да поддържат дейности, които понижават излъчванията, построяват резистентност, понижават уязвимостта и подкрепят декарбонизацията на международната стопанска система.

Черноморската банка за търговия и развиване като Многостранна банка за развиване (MDB) има мандат да предизвиква икономическото съдействие и развиване в Черноморския район. Стратегията дава решения за финансиране на частния и обществения бранш и основава стойност за своите акционери. Всички държави-членки на банката са уязвими от климатичните промени. Причините за това включват исторически незадоволителни вложения, остарели практики и застаряваща инфраструктура като в следствие са по-малко способни да устоят на последствията от изменящия се климат и затова са все по-често уязвими.

През годините банката се оправя с този проблем, като поддържа интервенции, фокусирани върху понижаване на излъчвания, поощряване на производството на възобновима сила, енергийна успеваемост, по-чисто произвеждане, рационализация на съществуваща и създаване на нова здрава инфраструктура, както и по-устойчиви транспортни системи.

Зеленото финансиране сега е до 20% от годишните задължения на банката

През 2011 година зеленото финансиране, в това число интервенции с климатични изгоди, включва приблизително 20% от годишните нови задължения на банката. Банката има капацитета да играе по-забележителна роля при решаването на този световен проблем. В същото време изменението на климата във времето също слага нови провокации пред способността на банката да извършва своя мандат и би трябвало вярно да преразгледа своите интервенции.

Парижко съглашение и значение за Черноморската банка за търговия и развиване

Парижкото съглашение беше подписано от 197 страни през 2015 година и представляваше неповторимо световно достижение. То има три съществени цели: поддържане повишението на междинната световна температура до края на този век под 2 ° C и продължение на напъните за ограничете до 1,5 ° C. Също адаптиране към изменението на климата и понижаване на уязвимостта на страните по отношение на неговото влияние. Третата цел е да се съгласуват финансовите потоци с пътищата на страните към ниски излъчвания на парникови газове и стабилно развиване.

Успехът на Парижкото съглашение се крие във обстоятелството, че то разрешава на всяка страна да дефинира свои лични цели за понижаване посредством така наречен очакван национално избран принос (INDC) и да се одобри лична тактика до 2030 година.

По-голямата част от страните в Черноморския район към този момент са утвърдили Парижкото съглашение. INDC обрисува намаляването на излъчванията в страната, националните социално-икономически климатични цели, най-уязвимите браншове и какво намаляване и адаптационни действия плануват. Например Албания се ангажира да понижи своите излъчвания до 2030 година с 11,5%, Азербайджан с 35%, България, Румъния и Гърция с 40%, Грузия с 15%, Молдова и Русия със 70%, Украйна с 60% и така нататък, от бизнеса както нормално равнище. Някои държави-членки показаха и финансовите последствия от осъществяването на техните INDC. Молдова да вземем за пример пресметна, че в интервала 2020-2030 година ще са нужни 5 милиарда щатски $ за смекчаващи дейности и 0,2 милиарда щатски $ за ограничения за адаптиране.

Съгласуването на целите за финансиране на банката с INDC на държавите-членки ще играе значима роля в поддръжка на акционерите и в осъществяването на уговорките им за адаптиране към климатичните промени. Това от своя страна ще способства Черноморската банка за търговия и развиване да извърши своя мандат по по-смислен и подобаващ метод през годините.

Стратегически цели

Целта на Стратегията за изменение на климата на банката е да усили доста поддръжката за своите акционери в ограничение на изменението на климата и по-ефективно справяне с неговите въздействия, както и по-добро координиране а акционерите на климатичните цели. За да реализира тази стратегическа цел, банката се ангажира да срещне през идващите 10 години следните три съществени цели:

- Постепенно да понижи чистите излъчвания в портфолиото посредством установяване на периодически цели за излъчвания при реализиране на нулеви чисти излъчвания до 2050 г.;

- Да активизира повече капитал за прекосяване на стопанските системи към нисковъглеродни и устойчиви на климата модели и усилва последователно до най-малко 30 % каузи на финансирането му през идващите 10 години за интервенции по намаляване и адаптиране към климатичните промени и интервенции с климатични съпътстващи изгоди

- Да построи потенциал за по-добро обслужване на участниците от обществения и частния бранш в смекчаването на климатичните промени и напъните за акомодация

Черноморската банка за търговия и развиване (ЧБТР) е интернационална финансова институция, основана от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. Централата на ЧБТР е в Солун, Гърция. ЧБТР поддържа икономическото развиване и районното съдействие, като дава заеми, кредитни линии, личен капитал и гаранции за планове и комерсиално финансиране в обществения и частния бранш в своите страни-членки. Уставният капитал на банката е 3,45 милиарда евро. ЧБТР се прави оценка дълготрайно „ A- “ от Standard and Poor's и „ A2 “ от Moody's.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР