Черногорците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които са решаващи

...
Черногорците гласуват днес на предсрочни парламентарни избори, които са решаващи
Коментари Харесай

Черногорци избират предсрочно парламент днес

Черногорците гласоподават през днешния ден на предварителни парламентарни избори, които са решаващи за превъзмогване на политическата рецесия и застоя на страната по пътя към участие в Европейски Съюз.

Общо 542 468 жители ще могат да упражнят правото си на глас от 7:00 до 20:00 часа (8:00 до 21:00 часа българско време). 

Петнадесет са партиите и обединенията, които се борят за влизане в 81-местния парламент. 

Адриатическата страна с население от към 620 000 души е страна претендент за участие в Европейски Съюз от 2010 година. Черна гора бе напреднала най-вече от страните в района в евроинтеграционния развой, само че предходната година две държавни управления бяха свалени с избор на съмнение, а съглашение за трето не бе реализирано.
Основните играчи
През март тогавашният президент Мило Джуканович разпусна Скупщината и насрочи предварителни парламентарни избори, на които неговата Демократична партия на социалистите (ДПС) за първи път ще се яви като опозиционна, защото след вота през 2020 година бе комплициран завършек на близо 30-годишното й ръководство.

Според анализатори и изследвания най-вече гласове ще получи обединението към проевропейското, центристко придвижване " Европа в този момент ", което също по този начин поддържа и по-тесни връзки със Сърбия. Водач на листата е някогашният министър на финансите Милойко Спаич, който учредена “Европа в този момент ” предходната година дружно с новия президент на Черна гора Яков Милатович.

Милатович победи ветерана на черногорската политика Мило Джуканович през април на президентски балотаж.
Ще има ли държавно управление?
Прогнозите са, че обединението към „ Европа в този момент “ няма да може да получи болшинство в Народното събрание и с цел да ръководи ще би трябвало да търси поддръжка на други партии.

Проевропейската Движение за права и свободи, която към този момент е с ново управление, най-вероятно ще се класира на второ място. Джуканович, който изведе страната от съюза със Сърбия през 2006 година и вкара Черна гора в НАТО през 2017 година, се отдръпна от лидерския пост, откакто изгуби президентските избори. Начело на листата на обединението към Движение за права и свободи е 35-годишният Даниел Живкович. 

На тези избори в коалиция се явяват гражданското придвижване УРА на премиера Дритан Абазович и Демократите на някогашния ръководител на Народното събрание Алекса Бечич. Преценките за тях са, че могат да се окажат трета политическа мощ. 

В новия парламент се чака да влезе и обединението “За бъдещето на Черна гора ”. Тя е формирана от две партии, част от разпадналия се през май проруски и просръбски Демократичен фронт, който беше в основата на съставянето на държавното управление след изборите през 2020 година. 

Първите предварителни изборни резултати, оповестени от неправителствени организации, се чакат към час след привършване на изборния ден.

Българска телеграфна агенция
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР