Черногорското правителство одобри проектозакон за управление на отпадъците, който забранява

...
Черногорското правителство одобри проектозакон за управление на отпадъците, който забранява
Коментари Харесай

Правителството на Черна гора предлага забрана за използване на леки найлонови торбички

Черногорското държавно управление утвърди проектозакон за ръководство на отпадъците, който не разрешава потреблението на леки найлонови торбички, съобщи черногорската организация МИНА, цитирайки министъра на екологията, териториалното обмисляне и градоустройството Ана Новакович Джурович.

Според Новакович Дурович това е най-важният закон в региона на опазването на околната среда и използването му може трайно да промени екологичния образ на Черна гора в позитивна посока.

„ Важна оригиналност, планувана в закона, е възбраната за потребление на леки найлонови торбички за носене с дебелина на стената от 15 до 50 микрона в комерсиалните обекти “, сподели Новакович Джурович, осведоми Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че възбраната ще стартира да се ползва шест месеца след влизане в действие на законопроекта.

Новакович Джурович разгласи сформирането на ревизия, която да управлява осъществяването на локалните проекти за ръководство на отпадъците, като добави, че повода за това решение е неефективният надзор, осъществяван от общинските инспекции и общинските полицейски служби.

Тя също по този начин разгласи въвеждането на Програмата за разширена отговорност на производителя, която ще разшири финансовата и оперативна отговорност на вносителите и производителите за даден артикул, в това число вярното му изхвърляне, откакто стане боклук.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР