Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на

...
Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на
Коментари Харесай

Ужасът Чернобил – 37 г. от най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството  


Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случая на рак, от които съвсем 100 000 са се оказали съдбовни
Припят, Украйна 26 Апр. 2023, 07:33 853 прочита 1 коментара Автор: БЛИЦ
Play Video
Навършват се 37 години от нуклеарната повреда в Чернобил. На 26 април 1986 година в 01:23 часа чернобилският реактор №4 експлодира. Светът става очевидец на най-тежката нуклеарна злополука в историята на човечеството.

Взривът разпалва пожар, който гори в продължение на 10 дни. Близо 300 хиляди души са принудени да изоставен домовете си. Междувременно Северна Европа е обсипана от радиоактивни материали.

При детонацията умират двама души. Но случаят нанася немислимо тежки вреди на хората, които се раждат в идващите години.

Според отчет на " Грийнпийс " от 2006 година, Чернобилската злополука е довела до над четвърт милион случая на рак, от които съвсем 100 000 са се оказали съдбовни.

През 2011 година Съюзът на загрижените учени – неправителствена организация, допусна, че броят на смъртните случаи в резултат на Чернобил варира към 25 000. Това е шест пъти над прогнозата на Организация на обединените нации. А съгласно Международната организация за ракови проучвания, случаят ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 година

Инцидентът в северна Украйна е комбиниране от повреден дизайн и оперативна неточност, които основават гибелен радиоактивен облак. Реакторите на Чернобилската АЕЦ са спрени и по-късно извадени от приложимост. №4 е заварден с неустойчив бетонен пашкул.

През 2015 година интернационалните донори събраха спомагателни 180 млн. евро, с цел да финансират нов саркофаг за атомната електроцентрала в Чернобил.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР