Черно оцветяване на водите на дере, приток на река Камчия,

...
Черно оцветяване на водите на дере, приток на река Камчия,
Коментари Харесай

Екоексперти са установили замърсяване на водите на приток на река Камчия край Шумен


Черно оцветяване на водите на дере, приток на река Камчия, както и едва приключване на инфилтрат в охранителната канавка на депото за неопасни боклуци в шуменския квартал „ Дивдядово “ са открили при поредна взаимна инспекция на депото и региона към него специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Шумен, представители на Басейновата дирекция „ Черноморски регион “ (БДЧР) и Регионалната лаборатория в Шумен, съобщават от пресцентъра на екоинспекцията, представени от Българска телеграфна агенция. 

Проверката е осъществена след сигнал за замърсяване на дерето, приток на река Камчия, в сектор до с. Хан Крум. 

Инфилтратът е бил с дребен дебит и е постъпвал подпочвено от пукнатини и компрометирани места на отводнителната канавка, и заради дребния му отток не са взети водни проби от отпадъчни води. Проби са взети от повърхностни води, по поръчка на БДЧР - едната - от нечистите води на дерето при моста на с. Хан Крум, и още две - от река Голяма Камчия, преди и след вливане на водите на дерето във водния обект.

Дадено е наставление на община Шумен да даде информация за опцията да се построи локално пречиствателно оборудване за инфилтратни води. Две наставления са дадени на общинското дружество “Чистота ” - да се  установи повода и да се прекрати приключването на инфилтрат, да бъде почистена храстовидната растителност, както и да се възстановят компрометираните места на канавката. 

За установените нарушавания ще бъдат подхванати административнонаказателни ограничения, допълват от пресцентъра на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Шумен. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР