Черно море стана руско езеро, каза по bTV ген. Съби

...
Черно море стана руско езеро, каза по bTV ген. Съби
Коментари Харесай

Ген. Събев: Русия може да държи всички в Европа под прицел

Черно море стана съветско езеро, сподели по bTV ген. Съби Събев от Съюза на офицерите от запаса „ Атлантик”. Той обърна внимание на военния капацитет, който се построява в Черно море от страна на Русия.

„ Там има да вземем за пример бомбардировачи Ту-22М със междинен обхват, които могат да доближат от 2500 до 3000 км. Има крилати ракети, които могат да са носители на нуклеарно оръжие с обхват 2500 км”, изреди генералът.

„ Русия действително в радиус от 2500 км от Крим може да държи всички градове и страни в Европа под прицел при една спешна обстановка”, сподели още ген. Събев.

„ Някой пита ли Русия за какво построява този капацитет и против кого го построява?”, добави той.

Вчера водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска министър председателят Бойко Борисов да даде информация на Народното събрание дали НАТО основава нови многонационални сили в Черно море.

Зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов изясни по-късно, че няма такива проекти , а министърът на вътрешните работи Валентин Радев означи, че цялата информация за това какви учения се реализират на територията на страната и по какъв начин участваме дружно като страна членка, я има в президентството.

Преди два дни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че алиансът не желае "нова Студена война " с Русия, само че е бил заставен да ускори патрулирането в Черно море.

„ След като НАТО взе ограничения вследствие на агресивното държание на Русия от 2014 година насам, по-разтревожени бяха прибалтийските страни и по тази причина изначало фокусът на НАТО беше там, едвам в този момент ускорява малко наличието си в нашия район. Това значи, че има проблем с Русия. Колкото и у нас да смятат хора, че ние нямаме никакъв проблем с Русия, дано да създадат информация позволен ли е този сериозен дисбаланс, който съществува сега там”, разяснява ген. Събев.

Той също опроверга информацията в медиите за основаване на черноморска флотилия, като акцентира, че няма нищо ново и се извършва решението, взето от НАТО на срещата на върха във Варшава през 2016 година

„ Никой не приказва за непрекъснато разполагане на кораби в Черно море, просто ще има повече визити на натовски кораби във военните пристанища на България и Румъния”.

Засилваме патрулите на кораби и самолети в черноморския регион, удостовери и Йенс Столтенберг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР