Черно море се превръща в алтернативен маршрут за мигрантите, които

...
Черно море се превръща в алтернативен маршрут за мигрантите, които
Коментари Харесай

Черно море става алтернативен маршрут за мигрантите

Черно море се трансформира в различен маршрут за мигрантите, които се пробват да доближат до Европа. Това съобщи началникът на щаба на Военноморските сили кап. Георги Пенев по време на интернационална конференция за сигурността в Черноморския район, която се организира през днешния ден във Варна, съобщи Българска национална телевизия. Причините са в засиления надзор по маршрутите, които трафикантите на хора употребяват в Средиземно и Егейско море, както и спомагателната защита на външните граници на Европейския съюз, обезпечена от Унгария и Македония. Четири опита за нахлуване на плавателни съдове с мигранти от турски в български териториални води са предотвратили българските гранични служители на реда от началото на годината до момента.

Правят се опити да бъде възобновен каналът за трафик на мигранти през Черно море. Това демонстрира високият брой хванати бежанци на територията на Румъния и България през последните месеци. Около 500 мигранти от Близкия Изток са достигнали румънските крайбрежия на Черно море от Турция единствено за август, сочат данните на румънската брегова защита. Бройката не е била толкоз висока от 4 години насам, да вземем за пример през предходната година единствено един незаконен преселник е хванат в Черно море.

" В резултата на дейностите на НАТО и на Европейския съюз в Средиземно море за секване на трафика на хора през Средиземно и Егейско море, там понижиха опциите за незаконно прекосяване и съгласно мен неизбежно ще се търсят други коридори ", уточни началникът на щаба на Военноморските сили.

Ролята на Военноморските сили в пресичането на канала за трафик на мигранти е от особена значимост, защото единствено те разполагат с нужното съоръжение за задачи в намерено море и при тежки метеорологични условия.

" Тепърва пред нас ще излизат такива провокации - нашата система за наблюдаване навреме да открива и оттова нататък цялата система за влияние на страната против такива събития навреме да реагира ", сподели още капитан I сан Георги Пенев.

Според президента на Европейския институт за тактики и разбори Илия Лингорски, решението на занапред назряващия проблем за България се крие в основаването на обща отбранителна политика на страните от Европейския съюз и общ фонд, посредством който да бъдат обезпечени средствата за това.

" Това става допустимо с Брекзит, защото главната страна член, която бе срещу и би блокирала подобен път за Европейския съюз е Англия. Респективно за нас от изключителна значимост за Черно море е Брекзит да завърши бързо, да завърши рационално ", уточни той.

Според Лингорски България би трябвало да осъзнае стратегическата позиция, в която се намира освен поради географското си местонахождение, само че и поради бъдещото председателство на съвета на Европейския съюз, тъй като от страна, ситуирана по периферията тя се трансформира във фактор, който може да се окаже решителен за бъдещето на единна Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР