“Черно море прави силен сезон и e сред претендентите да

...
“Черно море прави силен сезон и e сред претендентите да
Коментари Харесай

Най-известните футболисти от Варна


“Черно море ” прави мощен сезон и e измежду кандидатите да завоюват футболното състезание. “Моряците ” не просто имат високи упоритости, само че и свежи попълнения от школата си. В първия тим на “Тича ” играят 15 локални гении, което демонстрира положителната работа с подрастващите. Да, Варна е футболен град. Винаги е била и постоянно ще бъде. Морската столица е дала на страната ни футболисти, които освен са радвали почитателите по родните игрища, само че и са защитавали достойнството на родината. В тази публикация ще споменем единствено дребна част от имената, основали футболната история на Варна.

 

Тъй като не е допустимо да обхванем цялата история, взехме решение да се концентрираме главно върху именитите играчи. Колкото до сегашното и близкото минало, би трябвало да разпознаваем гения на “Спартак ” Владислав Мирчев, който с отбора на Бате Борисов взе участие в Шампионската лига през 2008-а. Във всеки остарял или може да гласувате доверие на варненските тимове и футболисти. Защитникът Росен Иванов е считан за един от най-големите гении. Десният бек на “Черно море ” Виктор Попов се показва устойчиво в националния отбор, а да не забраняваме, че треньорът на трикольорите Илиан Илиев е артикул на същата школа.
Клубни митове и градски любимци
Връщайки се обратно в историята на варненския футбол, откриваме имена със златни букви. Сред тях е Илия Кирчев, прекарал цялата си кариера в “Спартак ”. Той е рекордьор за тима по турнирни мачове - 286. С националния отбор централният бранител печели бронзов орден от Олимпийските игри в Мелбърн през 1956-а. Днес в негова чест се организира юношески шампионат. През 70-те в “Спартак ” се изявява вратарят Красимир Зафиров. За 12 сезона под рамката за „ соколите “ той навърта 461 публични мача – 227 в „ А “ група, 175 в „ Б “ група, 55 за купата и 4 в евротурните. В средата на 80-те, при втория си престой при “чайките ”, той позволява 21 гола в 24 мача и още веднъж е разгласен за най-хубав вратар на елитната футболна дивизия.

 

По същото време блестящо свети и звездата на Живко Господинов - Жиката, безконечната “десетка ”. Офанзивният плеймейкър взе участие в 155 мача и бележи 41 гола в „ А “ група, а един от най-паметните му интернационалните мачове е с Манчестър Юнайтед. Това е първото посещение на “червените дяволи ” в България, те печелят с 1:2. За интервала 1983 - 1987 Жиката записва 39 мача с 6 гола за националния тим и взе участие на Мондиала в Мексико през 1986-а. Три пъти избиран за най-хубав футболист на Варна, а за малко играе в португалския Фафе, Спартак - Плевен, Черно море и Берое.
Чудото и Чечи
“Черно море ” също има играчи от подобен сан. Дамян Георгиев - Чудото води атакуващия фланг на “моряците ” в продължение на 10 години. Записва 245 мача и 63 гола, трансформирайки се в клубна легенда. През 1969-а тогавашният 19-годишен гений печели европейската купа за България при юношите. Любопитното е, че с изключение на експедитивност и техника, Георгиев има страховит усет за печелене на дузпи. В кариерата му против него са отсъдени 58 наказателни удара. Като треньор, Чудото продължава да работи в “Черно море ”, а по-късно и в други тимове.

 

Голямата легенда на “Черно море ” е нападателят Стефан Богомилов (роден на 11 април 1945), именуван по прякор Чечи. За 14 сезона той бележи общо 162 попадения в първата футболна лига. Богомилов минава през всички обединения в школата на “моряците ”, а силата на левия му крайник събира почитатели на стадионите. Играта му с глава също е доста резултатна, а от бялата точка има единствено един пропуск от 28 опита. През 60-те и 70-те Чечи е желан от столичните грандове, само че остава правилен на клуба на сърцето си, като в един миг е спряган за заместител на контузения по това време Георги Аспарухов. Богомилов чака бутонките като най-хубавия голмайстор в историята на “Черно море ” и варненския футбол.
Съперничество, само че и почитание

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР