Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа,

...
Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа,
Коментари Харесай

Черният лешояд се завръща в Източните Родопи

Черният лешояд – най-голямата и тежка граблива птица в Европа, се завърна в българската част на Източните Родопи откакто 17 птици бяха превозени от Испания , оповестиха от фондация " По-диви Родопи ".

Лешоядите бяха краткотрайно настанени в особено построена адаптационна волиера , където ще прекарат идващите няколко месеца. Птиците ще бъдат пуснати назад в дивата природа тази есен. Надеждата на специалистите е, че черния лешояд ще загнезди още веднъж в българската част на Родопите, а в по-далечно бъдеще ще се завърне и в останалите някогашни гнездовища на Балканите и Европа.

Създаването на колония в България ще подкрепи оцеляването на типа на Балканите, защото се чака да има продан на птици с последната оживяла локална колония от към 25-30 двойки , намираща се в гръцката част на Родопите. 

„ Ако колонията се развива добре, част от птиците ще се причислят освен към колонията в Гърция, само че и към популациите в Турция и даже в Западна Европа “, споделя Добромир Добрев от Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) - основен сътрудник на фондация „ По-диви Родопи “. „ Колкото повече са птиците, толкоз по-голяма е вероятността връзките сред обособените популации да се възстановят още веднъж. Така се получи с белоглавия лешояд. Това е и нашата вяра ”, добавя Добрев. 

Връщането на лешоядите в Родопите е дългогодишно начинание. То стартира с сполучливите действия за запазване на белоглавите лешояди, които са почнали още през 90-те години на предишния век и които доведоха до увеличение на числеността на типа от десетина до над 100 двойки. В резултат от дългогодишните старания за премахването на заканите за лешоядите, през днешния ден Източните Родопи са подготвени за завръщането и на черния лешояд.

През идващите няколко месеца д евет мъжки и осем женски птици ще населяват и ще се хранят в особено построена волиера за акомодация. През това време те би трябвало да свикнат с новия си дом и обграждане. Волиерата е ситуирана на било с панорама към заобикалящите гори, където са издигнати изкуствени гнезда върху дъбови и борови дървета.

Черните лешояди гнездят на колонии, от време на време на скали, само че най-често на дървета. Целта е тези изкуствени гнезда да възпроизведат естествена колония и да насърчат птиците да останат в региона. Гнездата съставляват големи структури с размерите на двойно легло, построено от клони. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР