Черните щъркели, които са с природозащитен статут, ще излетят на

...
Черните щъркели, които са с природозащитен статут, ще излетят на
Коментари Харесай

Черните щъркели отлитат на юг чак през октомври

Черните щъркели, които са с природозащитен статут, ще излетят на юг последни, заяви пред Българска телеграфна агенция за миграцията на редкия тип специалистът в Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) Михаил Илиев.

По думите му, щъркелите с черна багра идват първи в родните гнезда при пролетната миграция, а ще се съберат още веднъж за дългия път към Африка през втората половина на септември - даже към началото на октомври. Птиците от този тип зимуват в по северните ширини на топлия континент и миграционният им път в двете направления е по-кратък с 2000-3000 километра, изясни специалистът за какво " графикът " им е по-различен.

Единични двойки черни щъркели, които обичат риба и населяват влажните зони, се срещат и в Добруджа - по Суха река, край селата  Одринци и Ботево, добави специалистът - добър ценител на птичия свят в района. Михаил Илиев разяснява, че миграцията на белите им роднини, чийто пик е маркиран на 20-21 август, продължава без трагични катастрофи.



Напоследък североизточните ветрове са изтласкали ятата от Черноморското крайбрежие към Провадия, Тервел и други землища във вътрешността. В последните два дни в региона на добричкото село Дебрене орнитолозите са засекли към 20 000 бели щъркели. Природозащитниците считат, че до 5 септември ще се сбогуваме с обичаните птици с вярата вятърът да им бъде попътен.

При тазгодишната есенна миграция има починали 12 щъркели от токов удар в региона на село Поручик Денково, община Добричка, където електрическите стълбове са стоманени и би трябвало да се обезопасят, съобщи Михаил Илиев. Той добави, че Българско дружество за защита на птиците към този момент е подало сигнал до енергийната компания за случая.

В края на предишното лято късо съединяване по мрежата овъгли 60 птици в землището на добричкото село Стожер, напомни специалистът като уточни,че след обезопасяване на оборудванията в региона щъркеловите ята повече не са дали нито една жертва.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР