Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени

...
Черната боровинка е дребен листопаден храст, който расте в смесени
Коментари Харесай

Черните боровинки - сините перли на горските поляни

Черната боровинка е малък листопаден шубрак, който пораства в смесени и иглолистни гори, най-вече на сенчести и блатисти места. Тя е представител на рода Боровинкови (Vaccinium), който наброява близо 450 типа. В страната се срещат  четири от диворастящите шубраци, а точно - черна боровинка (Vaccinium myrtillus L), синя боровинка (V. uligonosum L), алена боровинка (V. vitis idaea) и странджанска (V. raerctostaphylos L). Пресни, замразени или изсушени, боровинките обилно ни подаряват с потребните си субстанции и големи количества антиоксиданти, толкоз нужни за организма ни.

 Черната боровинка е безспорен водач по наличие на манган (0.5 мг. на 100 гр.) измежду останалите горски плодове. А манганът, както е известно, играе значима роля в развиването на костите и е основна част от голям брой биохимични развой, които протичат в организма ни. Лилавият език и даже зъби след вкусни завършения с черна боровинка е в действителност резултат от веществата в боровинките, наречени полифеноли, и по особено на антоцианините, които придават на плода неговия синьо-лилав нюанс. Точно тези субстанции имат антидиабетни свойства и са доста потребни са сърцето. Те освен усъвършенстват кръвообращението, само че и защищават от атеросклероза. Високото наличие на флавоноиди в черната боровинка дефинира съдоукрепващото й деяние. Установено е, че въпросните антоцианини имат и неповторимото свойство да потискат действието на свободните радикали, като по този метод забавят процеса на стареене в организма.

 Боровинката има и изразено антибактериално и противоанемично деяние. В нея се съдържа оптималното съответствие на витамини от групата В, на танини, на магнезий, желязо и мед. Само със наличието на една чаша боровинки (около 150 грама) можем да си набавим 14.4 mg витамин С, който подкрепя образуването на колаген и спомага за поддържането на здрави венци и капиляри. Едновременно с това подтиква усвояването на желязо и укрепва имунната система. В същата тази доза ще има и близо 29 mcg витамин К - значим за чернодробната функционалност и за усвояването на калция в тялото ни. Нещо повече, даже единствено с една шепа боровинки можем да си осигурим дневната доза фибри. В днешните мощно “мониторни ” времена, в които зрението ни се изправя пред същински провокации всекидневно, боровинката е същински божи подарък за изтощените и претрупани очи. Споменатите антоцианини, които се съдържат в боровинката, също по този начин способстват за ускорения синтез на зрителния пигмент родопсин и покачват чувствителността на ретината. Като разследване от това очите ни по-лесно устоят на дългото натоварване, а зрението ни се усъвършенства в тъмното. Черната боровинка се употребява и като средство за лекуване на диабетната ретинопания.

 Лечебни свойства имат и листата на черната боровинка. Приемът им във тип на настойка намалява кръвната захар при диабет вид 2. Листата имат още танини, витамин С, флавоноиди и се използват като противовъзпалително и диуретично средство. С настойката се прави и гаргара при язви в устната празнина или инфектиране на гърлото. Редовната приложимост на боровинки защищава от сърдечни болести; тя укрепва съдовете на очите. Особено е потребна при заболявания на пикочно-половата система и защищава от тумори на простатата. Тъй като заздравява съдовете, боровинката усъвършенства паметта, защищава от инфекционни заболявания и може да поддържа обикновено тегло. За диабетиците се предлага да използват колкото може повече пресни боровинки и да пият чай от листата, тъй като боровинката подтиква работата на панкреаса. Има случаи, когато комплекс от гулия и боровинка последователно води до отвод от инсулина. Боровинката  съдържа и доста целулоза. Замразена, тя се съхранява дълго и резервира свойствата на пресния плод. Сушената боровинка също е потребна и на процедура има същите свойства. Сокът от боровинка се използва като пикочогонно средство и при лекуването на нощно незадържане на урина и пясък в бъбреците. При ангини, стоматити, катари на горните дихателни пътища настойка от боровинка или сок се употребяват за жабурене на гърлото или се пие по една трета чаша няколко пъти дневно. Фитонцидите, които боровинката съдържа, са доста ефикасни в лекуването на дизентерия, стафилококи и против причинителите на дифтерията и даже тифа.

Инфо: www.hera.bg

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР