Черна вода потече в няколко реки в Благоевградско и Кюстендилско,

...
Черна вода потече в няколко реки в Благоевградско и Кюстендилско,
Коментари Харесай

Има ли риск от екокатастрофа заради черни води в Благоевградско?


Черна вода потече в няколко реки в Благоевградско и Кюстендилско, а екоинспектори откриха замърсяване и заплаха за хора и животни.

Установено е, че замърсяването на водата идва от Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Риболовци подават сигнал за мъртва риба в река Струма. Инспектори откриват вода, цялостна с пепел.

Директорът на Басейнова дирекция Владимир Димитров съобщи, че това е нарушаване на екологичното законодателство и се надява да се вземат съществени ограничения.

От теца обявиха, че това не съставляват заплаха:

„ Потърсихме казуса и се оказа, че един от пръстените, които се влагат в черното езеро, с цел да поддържат водно огледало и да се утаява пепелта и да потича единствено чиста вода - е дислокиран, по-долен пръстен споделям. Взехме ограничения, не е елементарно да се отрегулира това, само че го направихме и от през вчерашния ден казусът би трябвало да е изцяло решен и да няма приключване на пепел в реката. Пепелта се класифицира като неопасен боклук. Това са безусловно смлени камъни. Тази пепел се влага на доста места в промишленостите. Включително и гъбарите я взимат да си отглеждат гъби върху нея. В рамките дневно би трябвало да се избистри. Тази пепел не нанася вреди нито на растения, нито на животни “, съобщи Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “.

Според Димитров обаче не е целесъобразно да се яде риба от реката.

" Електропроводимостта, която е измерена на място, е над 1100 единици в случай, че на чистата вода е нула. Това са стоманени соли, които сигурно не може да не повреждат и хората и живите организми “, изясни той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР