Черна гора се опасява, че проектът за изграждане на магистрала,

...
Черна гора се опасява, че проектът за изграждане на магистрала,
Коментари Харесай

Черна гора може да загуби част от територията си

Черна гора се притеснява, че планът за създаване на автомагистрала, която да свърже адриатическото пристанище Бар с Белград и който се финансира от Китай, е на " път към пропастта ". Този план, който повлия върху повишението на дълга на страната, може да бъде рисков, в случай че се има поради заемът, с който е финансиран, и опциите на Черна гора да извърши всички точки от контракта към китайската " Ексим банка ", написа белградският вестник " Блиц " като се базира на " Файненшъл таймс ".

Тази китайска инвестиция може да бъде доста рискова за Черна гора, само че никой в нашата страна не мисли за това, показва Милка Тадич Мийович, шеф на Центъра за проверяваща публицистика в Подгорица, който е направил документален филм за тази автомагистрала, съобщи Българска телеграфна агенция.

Задлъжняването на черногорското държавно управление от Китай за финансирането на разноските за автомагистралата, които са оценени на 1,3 милиарда евро, усили дълга на страната от 63 % от Брутният вътрешен продукт през 2012 година на съвсем 80 %. Магистралата се построява от Китайската корпорация за пътища и мостове, а 85 % от заема се финансира от китайската " Ексим банка ".

Първата фаза на плана от 41 километра, с 20 моста и 16 тунела през недодялан планински терен, струваше 20 милиона евро на километър. Проектът за автомагистрала и методът, по който е финансиран, за първи път докара Черна гора в положение на недостиг, който е по-голям от стандартите в Европейски Съюз, ограничавайки бъдещото пространство за финансово маневриране на държавното управление, съобщи западен формален представител, представен от " Файненшъл таймс ".

Дори построяването на идващите 80 км от автомагистралата остава под въпрос, защото държавното управление не може в допълнение да задлъжнее, а Сърбия отсрочи построяването на своя дял от другата страна на границата.

Две изследвания за осъществимостта на плана, извършени от интернационалните компании и прегледани от " Файненшъл таймс ", сочат, че по автомагистралата няма да има задоволително придвижване, с цел да бъдат оправдани разноските. Когато черногорският парламент гласоподава през 2014 година одобряването на китайския заем, те нямаха разполагаем тези изследвания. Посочва се, че в случай че Черна гора не може да върне своя дълг в планувания период, " Ексим банка " би имала право на част своя територия. Всякакъв арбитраж ще се води по китайските закони.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР