Черна годишнина отбелязват днес роднините на 9 почернени семейства, които

...
Черна годишнина отбелязват днес роднините на 9 почернени семейства, които
Коментари Харесай

След 10 г. - ще изкупят ли 2 присъди смъртта на 9 души на Тракия, след като един от подсъдимите избяга

Черна годишнина означават през днешния ден роднините на 9 почернени фамилии, които тъкмо преди 10 година изгубиха свои близки в жестоката автобусна злополука на автомагистрала " Тракия ". Мъката им е още по-голяма поради една голяма неправда, която остава непоправена - най-виновният за нещастието съумя да се укрие от правораздаването и след толкоз време към момента не е открит. Остават подозренията, че най-вероятно той в никакъв случай няма да си получи заслуженото.

Фаталният случай

В 22,20 часа на 15 юни 2011 година рейс по линията София-Бургас с 31 пасажери и двама водачи потегля от столицата. Около 00,30 часа, когато е на 126-ия километър, автобусът, който се движи с позволените 100 км в час, се удря в мантинелата, след което се прекатурва и самозапалва. При мощния удар, от който половината рейс остава без покрив, на място умират 8 души, измежду които дете, тежко ранени са 10 други, а още няколко се разминават с по-леки контузии.

Повечето жертви са младежи. Най-малка е 14-годишната Бояна Рангелова , родом от Бургас, която обаче живее в Канада. Момичето пътува дружно с татко си и 5-годишния си брат, с които същата вечер са кацнали със аероплан в София от Монреал. Оттам хванали рейс за провинцията, където отивали на посетители. Мъжът и момченцето оцеляха при злополуката.

Другата жертва е 20-годишната студентка по химия от Приморско Пламена Кръстева . След случая татко й - служител на реда в локалното РПУ, описа, че тя не е трябвало да пътува с този рейс имало билет за по-късен час и не е ясно за какво се е качила на по-ранния. Морският град беше покъртен от вестта за гибелта на красивата Пламена, печелила три пъти състезанието за Мис Приморско, чиято майка е дълготраен чиновник в общината.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

Още едно младо момиче - 20-годишната Петя Кузманова от Роман, също почина в злополуката.

Сред жертвите бе и 22-годишният Мехмед Зюфекер от село Средна Махала.

Умира и вторият водач на рейса - 40-годишният Иван Чакъров от Бургас.

Трагедията раздруса и Министерство на вътрешните работи - почина и 46-годишната говорителка на Областната дирекция на полицията в Стара Загора Йонка Георгиева .

 Йонка Георгиева
Йонка Георгиева
Снимка: Министерство на вътрешните работи

При случая гибелта си откриха още българката с немски паспорт Румяна Родригес от София и Ивиана Димитрова , чиновник в телекомуникационна компания в Бургас.

50 дни след кървавия случай в пловдивската болница издъхна и деветата жертва - 46-годишната Албена Самуилова от Бургас, получила тежка черепно-мозъчна контузия. Тя по този начин и не можа да излезе от кома.

Разследването, което разкри тежки нарушавания

Започналото незабавно след злополуката следствие откри, че рейсът палач е 23-годишен " Мерцедес 0303 ", който по документи е благосъстоятелност на компания " Бургас тур 90 ", която обаче няма лиценз. Затова тя го отдала чартърен на " Ентуртранс ", която имала. Тя обаче била оповестена в неплатежоспособност през февруари същата година поради задължения от 3 623 000 лв.. Въпреки това траяла да прави транспорти по линията София-Бургас.

Тогава шефът на ДАИ-Бургас Николай Милушев разгласи, че " Ентуртранс " има доста актове, като най-често срещаните нарушавания са неспазване на разписанията, само че в действителност става въпрос за нарушение на маршрутите.

Експертите откриха, че във съдбовния час, до момента в който рейсът се движи на територията на Пловдивска област, ненадейно се отклонява наляво, левите колела се повдигат, а от натоварването и преразпределянето на масата се пука една от вътрешните задни гуми . Виждайки, че отива към мантинелата, 43-годишният водач Светослав Димитров внезапно завива надясно и автобусът се обръща странично, плъзва се по асфалта и се удря със задната си част в бетонна колона на близкия надлез.

 Снимка: Булфото

Тройната металографска експертиза откри разрушение на връзката сред щангата и опорната част. Експертите свидетелстваха за сериозно остаряване и разяждане по ходовата част на рейса и ръчно направени заварки с фалшив релеф по предния мост.

По-късно, към този момент пред съда, един от очевидците - някогашният водач на " Ентуртранс " Иван Гочев, разкри фрапантни нарушавания във компанията :

" Автобусите бяха в извънредно положение, ние карахме като убийци на пътя, това се очакваше да стане - в случай че не със Светослав, с някой различен ".

Той описа за случай, при който дружно с негов сътрудник открили, че липсва 1 от 3-те болта, които свързват щангата със съответната планка на предния мост. Ремонтът не станал в точния момент, само че шефът на транспортния отдел Николай Точев им споделил да тръгнат, защото закъсняват за разписанието.

Самият притежател на компанията - Ениз Ченгел, обаче се скри незабавно след злополуката и с отворено писмо съобщи, че не е подготвен да се появи обществено - тъй като е смутен и поради " недобрата му връзка на български език ". Тогава стана ясно, че Ченгел е вуйчо на притежателя на " Бургас тур 90 " - 21-годишния турски жител Бурак Саглам, студент в Бургаския свободен университет.

Освен това се оказа, че Ченгел има престъпно минало. Турският предприемач е разгласен за търсене с европейска заповед за арест на 16 септември 2009 година от Районния съд в Констанца, Румъния. Това става, откакто е наказан на 3 година и 6 месеца затвор за нанасяне на удари с нож в дясното бедро на румънски жител през 1993 година Той е задържан на 5 октомври 2009 година в Малко Търново. Бургаският областен съд му отхвърля екстрадиция, а Ченгел остава под " домакински арест ". Решението на окръжния съд е доказано от Апелативния съд в Бургас.

С решение на съда в Констанца от 9 април 2010 година е анулирана присъдата на Ченгел, след което Бургаският областен съд анулира мярката за неотклонение. Така отпада и основанието за общодържавното търсене на турския жител, обясниха тогава от Министерство на вътрешните работи.

 Снимка: Булфото

Присъдите - две действителни и една несъстояла се

През септември 2013 година пред Бургаския областен съд застанаха тримата обвинени за кървавия случай - Ениз Ченгел, шефът на транспортния отдел на " Ентуртранс " по време на случая - Николай Точев - дълготраен шеф на ДАИ-Бургас, и водачът на автобуса-убиец - Светослав Димитров. След като петорната автотехническа експертиза сподели, че злополуката е можело да бъде предотвратена, магистратите ги признаха за отговорни и осъдиха Точев и Ченгел на по 10 години затвор, а Димитров - на 5 година, защото съдът одобри, че той е направил всичко допустимо за оказване помощ на потърпевшите. Според съдиите обаче турският жител не е упражнявал нужния надзор, с цел да бъдат рейсовете в техническа редовност. Те не одобриха изказванията на отбраната, че Ченгел няма виновност, защото е наел нужните хора да дават отговор за автопарка. Същото важеше и за Точев.

 Светослав Димитров и Ениз Ченгел
Светослав Димитров и Ениз Ченгел
Bulphoto

Обжалването пред Апелативния съд в Бургас не докара до смяна в размера на присъдите , единствено в преквалификация на обвиняванията в " изключително тежък случай ".

Подсъдимите още веднъж апелираха, само че на 21 октомври 2015 година Върховният касационен съд отхвърли жалбите им за позволени основни процесуални нарушавания като неоснователни и удостовери дефинитивно решението - наказването за гибелта на 9 души е две 10-годишни и една 5-годишна присъда.

Дни по-късно, когато трябваше да влезе в пандиза, обаче се оказа, че 50-годишният Ченгел е липсващ . Баща му съобщи пред публицисти, че не знае къде се намира той, а чиновниците в баничарницата му в Бургас - че не са го виждали от месеци.

На съвещанието на Върховен касационен съд юристът на Ченгел сподели, че той е в Турция от няколко месеца, защото здравословното положение на майка му било влошено. Бизнесменът обаче по този начин и не бе открит и по-късно беше разгласен за интернационално търсене с алена бюлетина на Интерпол. И до момента то няма резултат.

 Interpol

" Никой от нас не се съмняваше, че ще стане тъкмо по този начин. Много пъти сме коментирали с сътрудниците, че Ениз Ченгел няма да излежи тази присъда. За страдание, такава е процедурата, съгласно нашето законодателство доста мъчно се постанова задържане под стража при по неволя действие, каквито са злополуките ", разяснява тогава юрист Антоанета Димитрова, която представляваше родителите на студентката Пламена от Приморско.

" Не се усещам добре от обстановката, в която се оказахме - в пандиза са двамата, които са по-малко отговорни , а основният провинен се изплъзна. Още когато видях във Върховен касационен съд, че притежателят на компанията отсъства, разбрах, че той няма да се върне ", сподели пък Мариана Кръстева - майка на младата жена.

Тя добави, че не оневинява другите двама подсъдими, само че към тях изпитва страдание.

Николай Точев и Светослав Димитров бяха наказани да изтърпяват наказванията си при лек режим в затворническо общежитие .

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР