Черешоберът тази година е напът да претърпи пълен крах.Причината е,

...
Черешоберът тази година е напът да претърпи пълен крах.Причината е,
Коментари Харесай

Черешоберът е напът да претърпи пълен крах

Черешоберът тази година е напът да претърпи цялостен провал.

Причината е, че цената на плодовете е прекомерно ниска и производителите са принудени да заплащат на берачите съвсем толкоз, колкото изкарват.

Производителите в кюстендилското село Горна Гращица продават черешите си всеобщо на пунктове, като цената е сред 90 стотинки и един лев за кг.

„ Берачите желаят сума от 60, 70 до 80 ст., само че притежателите на черешови масиви не могат да си го разрешат. Лично аз имам 17 декара и тази година съм брал единствено един ден с бригада. Споразумяхме се на 55 ст. И хората повече не се върнаха”, изясни кметът на Горна Гращица Кирил Кирилов, предава

„ Няма доста берачи. Но и да има, желаят висока цена, която хората не могат да си позволят”, уточни производителят на череши Даниел Чавдаров.

Според производителите цената на черешите би трябвало да бъде най-малко двойна. „ Колкото коства един самун - толкоз би трябвало да коства един кг череши, с цел да има някаква действителна себестойност”, разяснява производителят Борислав Бориславов. Цената обаче към този момент наподобява невероятно да надвиши един лев.

В предходни години цената на черешите се повишаваше с помощта на интереса на търговци, които изкупуваха плодовете и ги транспортираха за пазарите в София. Сега такива хора съвсем няма и всеобщо плодът отива в пунктовете за преправка. Там цената е твърда, без значение от качеството на черешата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР