Черен списък с пациенти, на които да бъде отказвано лечение

...
Черен списък с пациенти, на които да бъде отказвано лечение
Коментари Харесай

Лекарите искат черен списък с опасни пациенти, не говорят за списък с груби медици

Черен лист с пациенти, на които да бъде отказвано лекуване – това е следващата концепция за ограничение на насилието над медицински лица в България . Подробности даде ръководителят на Българския лекарски съюз (БЛС) доктор Венцислав Грозев.
Според Грозев става въпрос за отвод от домашни визити, като в случаи на потребност от незабавна помощ пациентите или сами идват в Спешен център, или се отива в дома им с служители на реда. Идеята е да има единна база данни с пациенти по ЕГН, които в предишното са показали експанзия към лекари или медицински служащи. Лекарят добави, че когато се знае, че даден пациент е бил нападателен, ще има едно на разум и с роднините му .
Попитан категорично от Нова телевизия за другата позиция - дали лекарите имат собствен, всекидневен черен лист с лекари, които се отнасят жестоко към пациенти, Грозев отвърна, че подобен няма . Той обаче добави, че при извършена вътрешна анкета 20% от участвалите споделили, че проблем е връзката. Ние си имаме своите вътрешни проблеми и си ги знаем, сподели лекарят.
Грозев уточни, че единствено в " Спешна помощ " за година има над 100 случая за нападнати медици. Не знам докога може да продължава това и да се устоя, добави той. Нападението над медици е криминализирано, само че по какъв метод се ползва законът , попита риторично Грозев.
Един човек, който не схваща от нищо, му вършиме последно предизвестие – не мога да схвана, възмути се доктор Грозев.
Според публична статистика, показана през вчерашния ден (25 септември) от омбудсмана Мая Манолова, за 5 години в България има над 400 регистрирани случая на нахлуване над медици и единствено 3 ефикасни присъди плюс още 15 случая с условна или друга присъда.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР