Черен списък на пациенти, които посягат на медицински лица -

...
Черен списък на пациенти, които посягат на медицински лица -
Коментари Харесай

Готвят черен списък за агресивни пациенти

Черен лист на пациенти, които протягат ръка на медицински лица - това е най-новата мярка, която следва да бъде задействана против експанзията и насилието над медици. Това стана ясно по време на полемика по тематиката с присъединяване на съсловни организации и представители на Здравно министерство.

25 набези над медици са регистрирани за първите 6 месеца на годината. За цялата 2016 похищенията са били 28, а през 2015 - 47, заяви ръководителят на Български лекарски съюз Венцислав Грозев.

Най-често жертви на пациентска експанзия стават работещите в незабавна помощ - през последните две години и половина похищенията над екипи и дежурни в центровете за незабавна здравна помощ са над 100, допълни Грозев.

Според изследване, осъществено от съсловната организация измежду 1409 медицински лица и 1373 пациенти, в интервала юли - септември, всеки втори доктор е бил обект на нахлуване, заяви доктор Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. От тях половината са били обект на принуждение повече от един път. Агресията за 81 на 100 от лекарите е била вербална.  88 на 100 от медиците считат, че повода за експанзията е ниско равнище на просвета, приложимост на упойващи субстанции, недостатъци в здравната система, липса на доверие.  7% от лекарите споделят, че провокацията е била от страна на медика, до момента в който два пъти повече от пациентите дават отговор по този метод.  39 на 100 от интервюираните пациенти споделят, че са недоволни от доплащането в системата, а 31 на 100 показват неодобрение от неналичието на посоки. 

Всеки втори пациент дава отговор, че частично е удовлетворен от здравните услуги в страната. Само 5 на 100 от далите отговор показват задоволство от здравните услуги.

В черния лист да влизат и нападателни пациенти, на които е отказано домашно посещаване от Бърза помощ е една от концепциите, провокирала най-вече мнения по време на полемиката.

Здравно министерство е според с изготвянето на подобен черен лист, само че е срещу отхвърли от домашни визити, сподели зам.-министър Лидия Нейчева.

Пациентските организации също са срещу отхвърли за здравна помощ и молят за по-активна прокуратура и ефикасни присъди.
 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР