чените откриха погребение на 9000-годишна жена-ловец в Андите в Южна

...
чените откриха погребение на 9000-годишна жена-ловец в Андите в Южна
Коментари Харесай

Учени разкриха: Жените са ловували колкото мъжете

чените откриха заравяне на 9000-годишна жена-ловец в Андите в Южна Америка, което противодейства на дългогодишните вярвания, че когато ранните човешки групи са търсели храна, мъжете са ловували, а дамите са събирали плодове.

"Археологическото изобретение и разбора на ранните погребални практики опровергава дългогодишната догадка за "мъжът-ловец ", сподели Ранди Хаас, водещот Калифорнийския университет в Съединени американски щати.

Изследователите считат, че констатациите, оповестени в списанието "Science Advances ", са изключително навременни в светлината на актуалните изследвания към трудовите практики и неравенството.

On a more positive note, here is my summary on the discovery of female hunters of the early Americas
— Dr Annemieke Milks (@AnnemiekeMilks)
Полово разделяне на труда

"Трудовите практики измежду неотдавнашните общества на ловци и събирачи са мощно полово насочени, което може да накара някои да повярват, че сексистките неравенства в неща като възнаграждение или сан са някак "естествени ", сподели Хаас за "Хинду ".

"Но в този момент е ясно, половото разделяне на труда е било радикално друго – и евентуално по-справедливо - в дълбокото минало на нашия тип. "

През 2018 година, по време на археологически разкопки на високопланински обект в днешно Перу откривателите разкрили ранно заравяне, което съдържало ловни принадлежности с остриета и принадлежности за обработка на животни.

And another wrong stereotype on early homo sapiens has been falsified. The idea that men went hunting and women stayed in the cave or hut is total nonsense. Women were hunters as well!
— Guido Palazzo (@guidopalazzo)
Обектите, съпътстващи хората при гибелта им, са били тези, които са ги съпътствали и в живота. Въз основа на разбор на костите и зъбните протеини, проучването открило, че ловецът евентуално е жена.

При по-нататъшно изследване на находките на антични погребения в Северна и Южна Америка откривателите разпознали 429 лица на 107 обекта. От тях 27 индивида са свързани с принадлежности за лов на огромни дивечи, от които 11 дами и 15 мъже.

Учените считат, че тази извадка е задоволителна, с цел да "обоснове заключението, че присъединяване на дами в ранния лов на огромни дивечи евентуално е било нещо естествено ".

Те също по този начин разкрили, че някъде сред 30% и 50% от ловците тогава са дами.

Според откривателите това равнище на присъединяване е в ослепителен контрастност с наскоро съществувалите ловци и даже аграрни и буржоазен общества, където ловът е изрично мъжка активност с ниски равнища на присъединяване на дамите, "със сигурност под 30% ".

UC Davis Anthropology rocking it this week with 2 papers. Check out 's NYT write-up

Female hunters of the early Americas

Violent encounters between social units hinder the growth of a high-density mountain gorilla population
— HennLab (@HennLab)
В бъдещи проучвания учените се надяват да схванат по какъв начин последствията от половото разделяне на труда се трансформират в другите времена и на другите места измежду тогавашните ловци-събирачи на континента.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР