чени от Европейската космическа агенция (ЕКА) публикуваха снимка на "космическа

...
чени от Европейската космическа агенция (ЕКА) публикуваха снимка на "космическа
Коментари Харесай

Учени откриха "космическа фурна" от галактики

чени от Европейската галактическа организация (ЕКА) разгласиха фотография на "космическа фурна ". Това в действителност е космически куп, който съдържа в себе си хиляди галактики. Особеното в този случай е доста високата температура.

Галактическият куп загрява материята до стотици милиони градуси по Целзий - над 25 пъти повече от ядрото на Слънцето да вземем за пример. Купът има дългото име HSC J023336-053022 (XLSSC 105), като се намира на 4 милиарда светлинни години от Земята.

Струпването на галактики е естествен развой във Вселената, като нормално са в групи или купове. В някои случаи стават доста огромни купове с хиляди галактики в групи и подгрупи, изясняват от ЕКА.

Понякога в самия куп се получават клъстери с галактики, в които също има подгрупи. Именно това демонстрират другите цветни зони на фотографията. Това са две подгрупи, които се сливат и нагряват доста газовете и материата сред тях.

Така се получава самобитна "космическа фурна ", която нагрява. Учените назовават процеса "шоково нагряване ", като той генерира доста висока температура и отделя огромно количество сила.

Процесът е доста надалеч от Земята и не съставлява риск за нея. Той обаче е в чудесна позиция да разреши на астрономите да го проследят и да научат повече за процесите, които текат в галактическите купове.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР