Челси спечели трудна победа с 2:1 в гостуването си на

...
Челси спечели трудна победа с 2:1 в гостуването си на
Коментари Харесай

Челси обърна орлите по инфарктен начин за първа победа на Греъм Потър

Челси завоюва сложна победа с 2:1 в гостуването си на Кристъл Палас в дуел от деветия кръг на Премиър лийг. За “сините ” това бе първа победа в шампионата под управлението на Греъм Потър, който досега имаше един единствен дуел отпред на отбора, откакто приключиха наедно 1:1 против Република България Залцбург в Шампионската лига. Трите точки бяха донесени от Пиер-Емерик Обамеянг (38), който направи и своя дебют в шампионата с екипа на новия си отбор, и Конър Галахър (90), откакто преди този момент Одсон Едуард откри в интерес на Палас в 7-ата минута.

Греъм Потър заложи на скица с четирима бранители за разлика от своя предходник Томас Тухел, който постоянно залагаше на трима в тази зона. Освен това той пусна на левия фланг Бен Чилуел вместо Марк Кукурея, а на вратата бе Кепа Арисабалага. 

Домакините откриха резултата при първата си добра офанзива в 8-ата минута, когато неточност при изнасянето даде опция Джордан Аю да получи на фланга, след което неговото центриране бе пратено в мрежата от Одсън Едуард. Домакините получиха нова добра опция единствено минута по-късно, откакто Кепа бе заставен да прави добра избавяне, а играчите на Патрик Виера се настаниха трайно към неговото наказателно поле. В този миг покрай попадението бе Еберечи Езе, който също стреля рисково.

Постепенно играчите на Греъм Потър изнесоха играта в предни позиции и сътвориха няколко положителни положения пред вратата на Висенте Гуаита. Малко след средата на полувремето онтово футболистите на Палас имаха доста добра опция, когато Джордан Аю открадна топката от Бен Чилуел, само че Тиаго Силва блокира изстрела. Именно бразилският защитник бе забъркан и в едно от най-дискусионните положения през първата част, когато в 34-ата минута той се сблъска с защитник, след което се строполи на земята и с ръка удари топката, с цел да попречи на нейното придвижване. Реферът Крис Кавана се съветва с ВАР и сподели жълт картон на бранителя.

Челси доближи до равенството в 39-ата минута, когато Обамеянг се възползва от едно чудесно извоювана от Тиаго Силва топка и подаване с глава към себе си и насочи съвършен удар с превръщане за 1:1. Сериозна травма при попадението получи Натаниел Клайн и бе наложително сменен. Именно появилият се на терена на негово място Джеймс Томкинс пък бе доста нерешителен в добавеното време и върна към своя вратар Игуаита, което докара до двоен удар в наказателното поле, само че гостите не се възползваха и изстрела на Маунт мина около вратата.

Греъм Потър направи известни промени в тактиката на своя отбор на почивката и “сините ” започнаха да нападат с повече играчи в предни позиции, а на терена малко след началото на втората част се появи и Рубен Лофтъс-Чийк. Малко по-късно Хаверц получи добра опция в наказателното поле, само че изстрелът му бе блокиран от защитник в синьо-червено. Постепенно обаче срещата навлезе в много по-спокойно движение и липсваха по-сериозни рискове.

Играчите на Кристъл Палас още веднъж бяха покрай попадението в 70-ата минута, когато Заха стреля мощно, само че Кепа Арисабалага въпреки всичко избави. Минута по-късно още веднъж Заха бе на път да изведе самичък против испанеца Езе, само че той се оказа в засада. Бившият състезател на Манчестър Юнайтед сътвори нова блъсканица в наказателното поле на Челси в 83-ата минута, когато центрира отдясно, само че защитник вляво съумя да почисти.

Нещата взеха напълно различен процес минута преди края на постоянното време, кгоато някогашният състезател на домакините получи добра топка от друга запаса - Кристиан Пулишич и изстреля превъзходна топка в горния ляв ъгъл на Гуаита за 1:2 в интерес на Челси.

С тази победа “сините ” се изкачиха до 5-ото място в класирането с 13 точки, а Кристъл Палас е на 16-о място с едвам 6 от 7 мача.
Източник: novsport.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР