Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да

...
Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да
Коментари Харесай

Чехия търси български компании за изграждане на сонда, която да кацне на Луната

Чехия търси български компании за създаване на сонда, която да кацне на Луната през 2030 година. Това стана ясно по време на българо-чешки бизнес конгрес, извършен в Международен панаир Пловдив по самодейност на почетния консул доцент Иван Соколов, посланика на Чехия у нас Н. Пр. Лукаш Кауцки и заместник-кмета на Бърно Петер Хладик.

" Нашата компания дружно с Търговската камара в Бърно са в основата за основаване на клъстер, който провежда активността по плана сред всички компании и университети в Чехия. За да се реализира безпилотната задача, имаме потребност от партньорство. Става въпрос за първата галактическа задача по Европейска стратегия, която няма да бъде водена от западните страни. С този план желаеме да покажем, че дружно с учени и бизнес от Източна и Централна Европа можем да участваме в задачи за проучване на Луната и да допринесем за развиване на международната галактическа просвета “, сподели мениджърът на клъстерът Петр Капоун. Той посочи, че разполагат със спътник към 300 кг, който работи за Европа, Азия, Африка, както и със сателитни системи със лично съоръжение и телекомуникации.

" Бъдещето на панаирното дело е в новаторските решения, основани на професионален опит и съвременна визия за справяне с провокациите пред бизнеса “, акцентира основният шеф на Международен панаир Пловдив доцент доктор Иван Соколов, който е и почетен консул на Чехия в Пловдив. Той оцени срещата като ползотворна и перспективна за двустранните връзки.

По-късно участниците в българо-чешкия бизнес конгрес разгледаха панаирния комплекс, който се приготвя за откриването на профилираното ревю Хемус 2022 (1 - 4 юни). В него български компании дават поръчка за нововъведения от международен мащаб. Сред тях и основана преди 3 месеца бронирана машина с камери, екран ръководство, с обезпечена радиовръзка и модерно обурудване, което на 80% е създадено у нас.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР