Чехия ще се отърве от зависимостта си от руския петрол,

...
Чехия ще се отърве от зависимостта си от руския петрол,
Коментари Харесай

Италия спасява Чехия от руския нефт

Чехия ще се отърве от зависимостта си от съветския нефт, като се откаже от вноса му по петролопровода " Дружба " от 2025 година, обявиха представители на държавната енергийна компания Mero.

Година и три месеца след началото на съветската инвазия в Украйна Mero съумя да реализира различно съглашение с групата притежатели на Трансалпийския петролопровод (TAL), който доставя нефт от италианското пристанище Триест до Централна Европа.

Съгласно новата договорка чешката компания ще похарчи 73 млн. $, с цел да усили потенциала на TAL и да удвои вноса на нефт през него от четири на осем милиона тона годишно.

" Тази договорка е нашето бъдеще. Тя ще ни откъсне от Русия след 60 години и ще ни помогне да реализираме самостоятелност, свобода и суверенитет в енергийните доставки ", съобщи пред кореспонденти основният изпълнителен шеф на Mero Ярослав Пантучек.

През април чешките управляващи обявиха, че са съумели да се откажат изцяло от съветския газ.

Чехия, страна от Европейски Съюз с население от 10,5 млн. души, внася към 7-8 млн. тона нефт годишно. Доскоро половината от това количество идваше през ТАЛ, а другата половина - през " Дружба ".

През май 2022 година Европейски Съюз забрани вноса на по-голямата част от петрола от Русия заради съветската експанзия против Украйна, само че направи краткотрайно изключение за доставките през тръбопровода " Дружба ".

Според чешкия министър-председател Петр Фиала това е дало на страната му време да контракти договорка с TAL.

Той назова актуалното съглашение " решаваща стъпка към енергийна самостоятелност от Русия ".

Петролопроводът TAL е благосъстоятелност на група огромни енергийни компании, измежду които Mero, Shell, ExxonMobil и ENI.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР