Чехия ще изпрати бойни хеликоптери на Украйна и ще обучи

...
Чехия ще изпрати бойни хеликоптери на Украйна и ще обучи
Коментари Харесай

Чехия дава бойни хеликоптери на Украйна

Чехия ще изпрати бойни хеликоптери на Украйна и ще образова нейни водачи да летят на американски изтребители F-16. Това съобщи чешкият министър председател Петър Фиала, представен от " Франс прес ".

Целта е страната да получи помощ в битката си против съветската инвазия.

Министър-председателят на Чехия поддържа и кандидатурата на Украйна за присъединение към НАТО след диалози с украинския президент Володимир Зеленски.

" Чехия ще подари бойни хеликоптери и стотици хиляди еднокалибрени муниции ", разгласи Фиала.

Той добави, че страната му ще помогне и за образованието на украински водачи, в това число на самолети F-16, както и ще обезпечи летателни симулатори образование в самата Украйна.

По негови думи от началото на войната Чешката република е предоставила на Киев 676 единици тежко въоръжение и над четири милиона единици муниции със междинен и огромен диаметър.

" Това са 10 000 броя муниции и най-малко един танк, бронирана машина или сходна техника за всеки ден от войната ", пресметна Фиала.

Ще продължим с тази помощ и целият либерален свят също би трябвало да направи това, безапелационен бе той.

Освен това Чехия е приела съвсем половин милион украински бежанци.

Фиала добави, че страната му, която е членка на Европейски Съюз и НАТО, ще поддържа кандидатурата на Украйна за присъединение към Алианса на срещата на върха във Вилнюс идната седмица.

" Очаквам всички съдружници в НАТО ясно да поддържат Украйна в напъните ѝ да се причисли ", акцентира той.

Зеленски е на обиколка в европейските страни членки на НАТО, която започна вчера в България - главен производител на оръжие и съдружник.

След това той отпътува за Прага, с цел да се срещне с чешкия президент Петър Павел, някогашен военачалник от НАТО.

След Прага украинският водач би трябвало да се насочи към Турция за първото си посещаване след съветската инвазия. Там той ще беседва с сътрудника си Реджеп Тайип Ердоган.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР