Чехия почете в събота жертвите на най-тежката масова стрелба в

...
Чехия почете в събота жертвите на най-тежката масова стрелба в
Коментари Харесай

Чехия почете жертвите на нападението в Прага

Чехия уважи в събота жертвите на най-тежката всеобща пукотевица в страната, която умъртви 14 души в университет в Прага в четвъртък, оповестява " Ройтерс ". Повече от 25 души бяха откарани в лечебни заведения, като 13 получиха по-тежки рани при офанзивата. Днешният ден ден бе разгласен за ден на народен печал. 

Архиепископ Ян Граубнер отслужи литургия в основната катедрала " Свети Вит " в Пражкия палат.

Страната съблюдава минута безмълвие по обяд, като хората спираха по улиците на фона на пороен дъжд и сняг.
 Чехия в народен печал
Чехия в народен печал

След стрелбата в Карловия университет

Припомняме, че стрелбата в университетска постройка в центъра на чешката столица Прага помрачи светлите християнски празници, като това е най-драматичния случай на принуждение в Източна Европа от десетилетия. Чешките управляващи изключиха всеобщото ликвидиране да е осъществено по терористични претекстове.

Стрелецът във Факултета по философия на Карловия университет бе открит мъртъв, като по последна информация се е самоубил . Той е бил студент в университета, няма информация обаче дали тъкмо в този факултет.

Стрелецът е бил на 24 години и е живял в град на към 21 км. от столицата, а чешки медии го посочват като Давид К . Полицията удостовери, че той е имал позволение за владеене на оръжие, на база на което е натрупал цялостен боеприпас.

В постройката на факултета са били открити огромен брой оръжия , заяви чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан. Това допуска прелиминарен план и организация на стрелбата.
 Десетки убити и ранени при пукотевица в университет в Прага Обновена
Десетки убити и ранени при пукотевица в университет в Прага

Стрелецът е отстранен

Чешката република има относително облекчени закони за оръжията и над 300 000 души са законни притежатели на към 1 милион огнестрелни оръжия, основно за продажба, защита, спорт и лов. Масовите стрелби към момента са необичайност - две по-малки офанзиви през последното десетилетие.

Председателят на горната камара на Народното събрание  Милош Вистърчил сподели, че страната ще разиска по какъв начин да предотврати сходни офанзиви, само че би трябвало да намерят верният баланс сред независимост и контролиране.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР