Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в

...
Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в
Коментари Харесай

Чехия обяви 23 декември за ден на национален траур в памет на жертвите на масовата стрелба в Прага

Чехия разгласи 23 декември за ден на народен печал в памет на жертвите на всеобщата пукотевица в Прага в четвъртък. На специфична конференция президентът Петър Павел изрази яд от " безсмислената загуба на толкоз млади животи ".
Правителството реши 23 декември да бъде ден на народен печал, с цел да почетем паметта на жертвите на тази невиждана пукотевица в Прага.
Петер Фиала - министър председател на Чехия 

Студент откри огън в Карловия университет в Прага, убивайки минимум 14 души. Други 25 бяха ранени при най-тежката всеобща пукотевица в модерна история на Чешката република.Кръвопролитието стана в постройката на факултета по изкуствата на висшето образователно заведение, където стрелецът е бил студент, заяви полицията.Извършителят също е мъртъв, като най-вероятно се е самоубил. Самоличността му не бе публично доказана, само че медии го разпознава като 24-годишния студент Давид К.
Искам да благодаря на служителите на реда от първия патрул, пристигнали на мястото на стрелбата във факултета по изкуствата. Те не се поколебаха да влязат в постройката и да изтеглят други евентуални жертви преди стрелецът да бъде обезвреден. Те самоуверено се включиха в престрелка с нападателя, а минути по-късно дойде и профилираният полицейски екип.
Вит Ракушан – министър на вътрешните работи на Чехия

Няма индикации, че закононарушението е обвързвано с интернационален тероризъм или някакви събития в чужбина.Властите не дават детайлности за жертвите или възможен претекст за закононарушението, само че полицията счита, че по-рано въз основа на претършуване на дома му в град Хостун, е открито, че стрелецът е умъртвил татко си и е възнамерявал да се самоубие.Той е описван като отличен студент, без престъпно досие. Притежавал е няколко огнестрелни оръжия, а в деня на нападението е бил тежко въоръжен и е носел доста муниции. Давид К. е обмислил невъзмутимо действието си, сподели шефът на националната полиция Мартин Вондрашек. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР