Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, свиква

...
Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС, свиква
Коментари Харесай

Чехия свиква извънредна среща на енергийните министри на ЕС на 9 септември

Чехия, която сега е ротационен ръководител на Европейски Съюз, привиква изключително съвещание на енергийните министри от блока на 9 септември. Това заяви чешкият министър на индустрията Йозеф Сикела, представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция. 

Срещата се привиква на фона на растящите цени на силата. Референтните цени на електрическата енергия в Германия за 2023 година през днешния ден за първи път минаха прага от 1000 евро за мегаватчас, защото терзанията за доставките задържат цените на газа високи, а наред с тях и цените на електрическата енергия и въглищата. 

" Преди Съвета на Европейски Съюз по енергетика желаеме да намерим метод да помогнем на хората и бизнесите, който можем да договорим с другите европейски водачи ", сподели чешкият министър председател Петър Фиала. 
   
Миналата седмица чешките управляващи показаха, че се пробват да намерят поддръжка за общоевропейски таван на цените на силата - мярка, за каквато се застъпи и министър председателят на Италия Марио Драги, на който скоро следва отдръпване от поста. 

Страни като Германия и Италия, които са мощно подвластни от вноса на съветски газ за енергийните си потребности, натрупат газ в хранилищата си преди студените зимни месеци и обвързваното с тях увеличение на търсенето. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР