Чехия, която председателства Съвета на ЕС обяви, че ще свика

...
Чехия, която председателства Съвета на ЕС обяви, че ще свика
Коментари Харесай

Чехия събира извънредно енергийните министри от ЕС за цените на газа

Чехия, която ръководи Съвета на Европейски Съюз разгласи, че ще свика изключително европейските енерийни министри, с цел да се вземат ограничения против възходящите цени на силата. Една от концепциите е да се убедят европейските страни да сложат тавани на цените, изключително на природния газ.

Спотовата цена на синьото гориво на тържищата надвиши в петък 3500 $ за хиляда куб. м., като при започване на седмицата газът се търгуваше на 3000 $, а при започване на месеца - под 2400 $.

Европа е изправена пред големи нараствания на сметките за сила, провокирани от стремглаво покачващите се цени на газа след нахлуването на Русия в Украйна. " Газпром " спря доставките на няколко страни, измежду които България, и ограничи доста количествата за други, като потокът по най-големия газопровод за Европа - " Северен поток 1 " е под 20% от потенциала му, а идната седмица ще спре напълно за най-малко три дни. " Ние сме в енергийна война с Русия и това вреди на целия Европейски Съюз ", написа в " Туитър " чешкият министър на промишлеността Йозеф Сикела в петък.

Той заяви, че към този момент е разискал с Европейската комисия нуждата от изключителна среща и ще я предложи. Председателството на Европейски Съюз има право да привиква непланирани съвещания на Съвета при нужда. Датата още не е оповестена.

Чешкият министър председател Петр Фиала също съобщи, че е належащо да се лимитират цените на силата, само че че решението би трябвало да е европейско и да визира всички страни.

" Разговарях с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през днешния ден (петък) по телефона, договарям за поддръжка на други страни, подкрепям контакт с други държавни ръководители ", сподели Фиала,. представен от Ройтерс.

В сряда италианският министър председател и прикани страните, които не желаят това, защото не внасят от Русия или пък се опасяват, че Москва ще им затвори кранчето за неподчинение, да проявят взаимност.

Руският природен газ задоволяваше 40% от европейските потребности преди началото на войната, само че Еврокомисията съобщи, че от началото на годината той е свален до 25%.

Държавната компания " Газпром " твърди, че е благонадежден снабдител и изяснява с механически проблеми спиранията и намаляването на доставките на газ по " Северен поток 1 ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР