Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа

...
Чехия е страната с най-много жертви на Ковид-19 в Европа
Коментари Харесай

В Чехия: най-затлъстелите европейци с най-много жертви на Ковид-19

Чехия е страната с най-вече жертви на Ковид-19 в Европа на 100 000 души население. Официалната статистика на чешкото здравно министерство сочи, че доникъде на март 2021 са умряли общо 27 918 души от и с ковид. Всеки ден към тях се прибавят най-малко по 100 нови смъртни случая. " Действителният брой на жертвите вероятно е най-малко с една трета по-висок от записания ", споделя професор Ян Конвалинка, зам.-ректор на Карловия университет в Прага.
В същото време Чехия има релативно добре развито опазване на здравето и Брутният вътрешен продукт, който е непосредствен до междинния за Европейски Съюз, в страната няма огромни обществени разлики, а виталният стандарт е вторият най-голям измежду посткомунистическите страни в Европа. Защо тогава там умират толкоз хора от Ковид-19?
Повечето чешки специалисти и анализатори упрекват за това пагубно развиване популисткото държавно управление на олигарха Андрей Бабиш. " Докато другите страни обявяваха локдаун, в Чехия разхлабваха ограничения. Така беше след лятната почивка през предходната година, както и преди Коледа. А в този момент държавното управление още веднъж счита да стори същото ", съобщи Вацлав Хоржейши, имунолог от Чешката академия на науките. За многото смъртни случаи от Ковид-19 са съдействали и слабият надзор над ограниченията против пандемията, незадоволителното тестване и все по-широкото разпространяване на рисковата английска разновидност.
 Чешкият външен министър чака уволняване поради съветските ваксини Чешкият външен министър чака уволняване поради съветските ваксини
Чешкият външен министър Томаш Петричек съобщи през днешния ден, че чака до края на деня да бъде отхвърлен от поста, откакто предходната седмица не...
Водещи по консумация на алкохол, цигари и марихуана  
Има обаче и специалисти, които считат, че огромният брой на жертвите се дължи главно на нездравословния метод на живот на огромна част от чешките жители. Страната заема първо място в света по консумация на бира на глава от популацията (близо 200 литра годишно). Освен това Чехия е " водач " в Европа по разпространяването на марихуана измежду младежите. Страната е водеща и по броя на пушачите.
В сегашната пандемия неподходящо въздействие оказва и различен фактор: 57% от дамите и 71% от мъжете в Чехия са с наднормено тегло - по този индикатор страната заема първо място измежду страните от Европейски Съюз.
Научни проучвания, представени от " World Obesity Federation " (Международната федерация за проучване на затлъстяването), демонстрираха още при започване на пандемията, че наднорменото тегло усилва риска от гибел след зараза с ковид.
" Бяхме шокирани да установим директната взаимозависимост сред наднорменото тегло и броя на смъртните случаи от Ковид-19 ", сподели тогава главният създател на отчета Д-р Тим Лобстейн пред вестник " Гардиън ".
 Чехия излиза от изключителното състояние поради ковид Чехия излиза от изключителното състояние поради ковид
Извънредното състояние в Чехия заради пандемията на ковид след 188 дни завършва през днешния ден, 12 април. Властите започнаха последователно о...
В битката против Ковид е значим всеки кг  
Лекарите в Чехия се пробват да коментират на хората тази рискова взаимозависимост. " За страдание ние сме първенци в Европа по броя на хората със затлъстяване. А 80% от признатите в болница пациенти с Ковид страдат от затлъстяване или наднормено тегло ", споделя пред Дъждовни води Ладислав Душек, началник на чешкия Национален институт за здравна информация и статистика.
" Хората с наднормено тегло са най-силно наранени от пандемията ", споделя Мартина Вашакова, ръководителка на клиниката за белодробни болести към университетската клиника в Прага. " Дори онази степен на затлъстяване, която в Чехия е " в границите на нормата ", в действителност е рискова. Големият стомах при мъжете и дамите крие забележителен риск ", споделя Вашакова. " Пандемията стартира още преди една година. Всеки един с наднормено тегрло имаше опцията да смъкна няколко кг, с цел да понижи риска от тежко протичане на Ковид-19. Но вместо това откривам, че хората са уплашени и даже напълняват още ", споделя Мартина Вашакова.
Според специалиста по проблемите на затлъстяването Йожеф Купка, изключително неподходящо се отразява това, че ограниченията против пандемията не дават опция за спортни занимания на закрито, а в това време потреблението на алкохол пораства, както и броят на хората с наднормено тегло. " Със затлъстяването мощно пораства рискът изобщо да се разболееш от Ковид-19. А когато един тлъст човек се разболее, рискът да бъде признат в болница също е по-голям. А когато един път към този момент си постъпил в болница и си с наднормено тегло, рискът да попаднеш в интензивното поделение, е още по-висок ", споделя той.
След разхлабването на ограниченията в средата на април чехите ще имат повече опция да спортуват навън. Местните лекари са безапелационни: в борбата против ковид е значим всеки кг.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР