Чехи събраха над 1.2 милиона долара, за да закупят танк

...
Чехи събраха над 1.2 милиона долара, за да закупят танк
Коментари Харесай

Бизнесмени си купиха на партия танк за 2 милиона лева! Няма да повярвате какви ще ги вършат

Чехи събраха над 1.2 милиона $, с цел да закупят танк за украинската войска.

Танкът е осъвременен Т-72 (T-72 AVANGER), като има конфигурирана система за нощно виждане, усъвършенствана ризница и усъвършенствани системи за връзка.

Чехите съумяха да съберат нужната сума за по-малко от месец и кръстиха танка „ Томас “.

Тази акция е част от електронен магазин, наименуван " Подарък за Путин ". Този магазин изцяло премисля концепцията за военна помощ. Вместо да се прави подаяние на неправителствена организация или да се чака, до момента в който държавните управления се спогодят за оръжейна поддръжка, той приканва поддръжниците да оказват помощ за укрепването на украинската войска посредством онлайн покупка на съоръжение и оръжия.

Уебсайтът zbraneproukrajinu.cz предлага разнородни продукти за закупуване. От здравно съоръжение или муниции на стойност стотици крони до огнестрелни оръжия, които се продават за хиляди крони, и танк с цена 30 милиона крони (1 386 000 долара).

Създател на самодейността е чешкият бизнесмен Далибор Дедек.

" Тук имаме нежен балон на мира, можем да се радваме на пролетта, само че в Украйна хората се крият в изби и приюти ", сподели Дедек по-рано през годината за чешките медии, описвайки какво го е предиздвикало да сътвори акцията. " Има помощ за евакуация, филантропични коридори, само че единствената им [на украинците] вяра е украинската войска, тъй че желаеме да ги подкрепим с това ", добави той.

Дедек посочи, че електронният магазин има за цел по-скоро да даде визия какъв брой скъпо е оборудването, в сравнение с фактически да разреши на хората да кликнат и да си купят граната или пушка. Чрез самостоятелни предложения донорите могат да изпращат пари непосредствено по сметката на посолството, което в съдействие с Министерството на защитата ще закупи действителни оръжия съгласно потребностите на украинската войска.

Според Дедек концепцията за фиктивния електронен магазин отразява възприятието за комизъм на Чехия, което тя е запазила като нация даже по време на рецесия.

Чехия е измежду най-активните страни, които поддържат украинската войска с дарения и продажби на оръжия и муниции, в това число доставки на танкове от руската ера, ракетни установки, гаубици, бойни машини на пехотата и противовъздушни оръжия.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР