Чехи събраха над 1.2 милиона долара, за да закупят танк

...
Чехи събраха над 1.2 милиона долара, за да закупят танк
Коментари Харесай

Чешки граждани купиха танк за Украйна със собствени средства

Чехи събраха над 1.2 милиона $, с цел да закупят танк за украинската войска.

Танкът е осъвременен Т-72 (T-72 AVANGER), като има конфигурирана система за нощно виждане, усъвършенствана ризница и усъвършенствани системи за връзка.

Чехите съумяха да съберат нужната сума за по-малко от месец и кръстиха танка „ Томас “.

Тази акция е част от електронен магазин, наименуван " Подарък за Путин ". Този магазин изцяло премисля концепцията за военна помощ. Вместо да се прави подаяние на неправителствена организация или да се чака, до момента в който държавните управления се спогодят за оръжейна поддръжка, той приканва поддръжниците да оказват помощ за укрепването на украинската войска посредством онлайн покупка на съоръжение и оръжия.

Уебсайтът zbraneproukrajinu.cz предлага разнородни продукти за закупуване. От здравно съоръжение или муниции на стойност стотици крони до огнестрелни оръжия, които се продават за хиляди крони, и танк с цена 30 милиона крони (1 386 000 долара).
Създател на самодейността е чешкият бизнесмен Далибор Дедек.

" Тук имаме нежен балон на мира, можем да с е радваме на пролетта, само че в Украйна хората се крият в изби и приюти ", сподели Дедек по-рано през годината за чешките медии, описвайки какво го е предиздвикало да сътвори акцията . " Има помощ за евакуация, филантропични коридори, само че единствената им [на украинците] вяра е украинската войска, тъй че желаеме да ги подкрепим с това ", добави той.

Дедек посочи, че електронният магазин има за цел по-скоро да даде визия какъв брой скъпо е оборудването , в сравнение с фактически да разреши на хората да кликнат и да си купят граната или пушка. Чрез самостоятелни предложения донорите могат да изпращат пари непосредствено по сметката на посолството , което в съдействие с Министерството на защитата ще закупи действителни оръжия съгласно потребностите на украинската войска.

Според Дедек концепцията за фиктивния електронен магазин отразява възприятието за комизъм на Чехия, което тя е запазила като нация даже по време на рецесия.

Чехия е измежду най-активните страни, които поддържат украинската войска с дарения и продажби на оръжия и муниции, в това число доставки на танкове от руската ера, ракетни установки, гаубици, бойни машини на пехотата и противовъздушни оръжия.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР