Че Русия служи като надеждна машина за пари за европейските

...
Че Русия служи като надеждна машина за пари за европейските
Коментари Харесай

Open Democracy: Опасната крайнодясна игра на Русия в Европа

Че Русия служи като надеждна машина за пари за европейските крайнодесни политически сили, от дълго време е обществена загадка.

През 2014 година да вземем за пример френските медии оповестиха, че крайнодясната партия " Национален фронт " е финансирала предизборната си акция със заеми на стойност 11 млн. евро от съветски банки. Партията, която от този момент се преименува на Национален съюз на претендента за президент Марин Льо Пен, е известна с това, че мъчно набира средства, а френските банки отхвърлят да ѝ отпускат заеми поради расисткото и антисемитското ѝ минало.

Две години по-късно публицисти в Италия твърдяха, че крайнодясната партия " Лига " на тогавашния министър на вътрешните работи Матео Салвини е сключила петролна договорка с Русия, съгласно която облагите ще бъдат пренасочени към " Лига " за финансиране на акцията ѝ за изборите за Европейски парламент през 2019 година По-късно Buzzfeed заяви, че се е сдобил с аудиозапис на среща, на която е била контрактувана договорката и на която е участвал непосредствен консултант на Салвини, макар че няма доказателства, че договорката в миналото е била изпълнена, а Салвини отхвърли изказванията като " мечти ". Случаят се проверява от прокуратурата в Милано.

На други места ентусиазмът във връзка с съветските пари беше толкоз огромен, че докара до рухване на ръководещата коалиция в Австрия. В интервенция от 2019 година, станала известна като " аферата Ибиса ", Хайнц-Кристиан Щрахе, тогавашен заместник-канцлер на Австрия и водач на крайнодясната Партия на свободата, е сниман да се пробва да одобри рушвет от подправен съветски олигарх по време на отмора в Ибиса.

Но какво получава Русия в подмяна на тази финансова благотворителност?

Политическа поддръжка в основни моменти.

През 2017 година френските крайнодесни евродепутати поддържаха анексирането на Крим, а през идната година Салвини съобщи, че италианското държавно управление ще наложи несъгласие на глобите на Европейски Съюз против Русия. Само предишния месец списание NewsLines в детайли разказа необятните връзки сред европейската последна десница и Москва, като се твърди, че сътрудници на Кремъл изготвят проруски мнения и промени за своите крайнодесни съдружници, които да предложат в Европейския парламент.

Но не става въпрос единствено за пари.

Европейските консерватори - освен политическите партии, само че и организациите, които се опълчват на правата на дамите и ЛГБТК общностите - споделят идеологическо сходство с ултраконсервативното мислене, публикувано в Кремъл.

Вземете да вземем за пример основаната в Мадрид онлайн платформа за консервативни деятели CitizenGO. Платформата, която е известна с " координирането на огромни електронни петиции, в това число против правата на транссексуалните и абортите ", неотдавна беше принудена да отхвърли, че в миналото е получавала финансиране от съветски олигарси. Въпреки това предходната година Мрежата за назадничавост на Уикилийкс разгласява набор от данни, който включва писмо за набиране на средства от 2013 година, за което се твърди, че е изпратено от CitizenGO до пропутинския олигарх Константин Малофеев - който има тесни връзки с члена на борда на CitizenGO Алексей Комов - и явно следващо съглашение за финансиране сред двете страни.

Финансирането от Русия - премия за идеологическа координация и тласък за пробутване на съветските ползи

На друго място, Грегор Пупинк от Европейския център за право и правдивост (ECLJ) е измежду делегацията на La Manif Pour Tous - френска организация, която се опълчва на правата на еднополовите двойки да подписват брак и да осиновяват деца - за присъединяване в пътешестване до Москва през 2014 година Съобщава се, че пътуването е включвало визити на двете камари на съветския парламент, както и на разнообразни министерства, като представителят на Московската патриаршия в Европейски Съюз съобщи, че общата цел на делегацията е била " да откри сътрудници за съдействие в Русия в отбрана на обичайните полезности ". ECLJ е европейското звено на Американския център за право и правдивост (ACLJ), ръководен от юриста за импийчмънта на Доналд Тръмп. От 2007 година насам ACLJ е превел повече от 3,3 млн. $ на съветска евангелистка група - Славянски център за право и правдивост, чийто началник взе участие в Съвета по правата на индивида на Путин.

Атака против демократичната народна власт

В отчета си " Върхът на айсберга ", оповестен предходната година, Форумът на Европейския парламент за полови и репродуктивни права в детайли разказва многочислени случаи на съветски финансови покупко-продажби с извънредно десни партии и антиджендър организации на гражданското общество в Европа. В него се показва, че съветските участници са дали 188 млн. $ финансиране на европейски антиджендър организации сред 2009 и 2018 година, което надалеч надвишава разноските на американската християнска десница в Европа за същия интервал. Финансирането от Русия не е като другите източници на финансиране - то е премия за идеологическа принадлежност към Москва и тласък за пробутване на съветските ползи на Запад. Тези ползи включват подкопаване на интернационалната система за човешки права, която се пази от институции като Организацията на обединените народи, Световната здравна организация (СЗО), Съвета на Европа и Европейския съюз.

Ето за какво не е изненадващо, че същите съдружници на Путин в Европа, които се опълчват на " джендър идеологията " - крайнодесни политици и антиджендър деятели - се пробват систематично да подкопават стълбовете на демократичната народна власт и системата за човешки права.

CitizenGO прикани за раздържавяване на СЗО, Европейски съд по правата на човека съобщи, че Европейският съд по правата на индивида е инструмент на Сорос, а Ordo Iuris се опита да съди член на Европейския парламент, който разказа участниците в полския марш за самостоятелност като " фашисти, неонацисти и предимство на бялата раса ".

Изявленията от Москва сочат, че войната на Русия с Украйна най-малко частично е война за права. В началото на март патриархът на Руската православна черква Кирил, непосредствен съдружник на Путин, съобщи, че нашествието е била нужна поради приемането на западните демократични полезности от страна на Украйна, в това число посредством провеждането на гей паради. Този разказ се вписва в добре откритата съветска поддръжка за западни ултраконсервативни мрежи, ориентирани против правата на индивида, като Световния конгрес на фамилиите (WCF). WCF сплотява християнската десница на Съединени американски щати, крайната десница на Европа и антиджендър участниците, както и финансиращите ги олигарси и Руската православна черква, в борба за консервативни, просемейни полезности, учредена на анулацията на десетилетията прогрес в региона на правата и равенството.

Не бива да забравяме, че в цяла Западна Европа Путин има платени и идеологически съдружници, които работят за подкопаване на основите на демократичната народна власт и човешките права от вътрешната страна. Работата на тези европейски крайнодесни политици и антиджендърски настроени представители на гражданското общество в поддръжка на съветските цели - без значение дали те осъзнават, че го вършат - е повода, заради която би трябвало да се тормозим от финансовото въздействие на Москва. След като войната в Украйна завърши, тези „ потребни идиоти “ на Русия към момента ще бъдат измежду нас.

Нийл Датта, " Open Democracy "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР