Че има проблем с връчването на наказателните постановления и фишовете

...
Че има проблем с връчването на наказателните постановления и фишовете
Коментари Харесай

МВР не е връчило близо 580 000 фишове и наказателни постановления за нарушения на пътя

Че има проблем с връчването на наказателните постановления и фишовете на нарушителите на пътя, не е вест. Той се вижда при всяка злополука с жертви, провокирана от рецидивист с десетки установени нарушавания от Министерство на вътрешните работи, за които обаче не е осъществена процедурата по връчване и няма наложено наказване. Всъщност какъв брой огромен е казусът с невръчените наказателни постановления и фишове по Закона за придвижването по пътищата (ЗДвП)?

Отговорът е стряскащ - през 2022 година (до началото на ноември) не са връчени 527 056 фиша и 52 030 наказателни постановления. Данните са на Министерство на вътрешните работи и са получени по реда на Закона за достъп до социална информация от юрист Стефан Малинов, който ги е дал на

Оказва се, че през последните две години казусът с връчването съществено се е задълбочил - това става видно при параленост на данните за 2021 година и 2022 година с тези за предходните години.

Шест пъти повече невръчени наказателни постановления

По отношение наказателните постановления, с които се постановат глобите за по-тежките нарушавания на пътя, данните демонстрират, че броят на невръчените непрестанно е нараствал. През 2019 година не са връчени 7914 наказателни постановления, а през 2020 година - 8856. Изведнъж през 2021 година броят на невръчените наказателни постановления се удвоява и към този момент е 16 235. И стигаме до още неприключилата 2022 година, когато те към този момент са 52 030.

Т.е. броят на невръчените наказателни постановления по ЗДвП се е нараснал над 6 пъти единствено за две години.

Данните за електронните фишове демонстрират, че през 2019 година не са връчени 159 974 фиша, а през 2020 година - 205 461. През 2021 година невръчените фишове към този момент са 362 903. За да доближат рекордните 527 056 към началото на ноември 2022 година

Статистиката демонстрира над три пъти нарастване на невръчените фишове от 2019 година до 2022 година

" Лекс " е попитало Министерство на вътрешните работи каква е повода за това нарастване в пъти на невръчените наказателни постановления и електронни фишове по ЗДвП и какво подхваща министерството, с цел да се оправи с казуса. До момента не са получили отговор. 

Трябва да се означи, че през последните години контролът по пътищата се усилва. Това се показва в годишните отчети на Министерство на вътрешните работи. В този за 2021 година написа: " Активизирана е контролната и административно-наказателната активност на органите по пътен надзор, като се резервира наклонността за повишаване на откритите нарушавания на ЗДвП. Издадени са над 2,2 млн. документа за открити нарушавания на разпоредбите за придвижване по пътищата и КЗ, което е нарастване с 14,5% по отношение на миналата година. Електронните фишове за превишена скорост са повече с към 145 000 ".

Ескалацията на казуса - през 2021 година, а пикът наподобява следва

Реалните бройки издадени наказателни постановления, които стоят зад тези изказвания, са следните: През 2019 година на извършители на пътя са издадени 268 739 наказателни постановления. Както стана ясно, от тях не са връчени 7914. Това значи, че преди три години Министерство на вътрешните работи не е съумяло да връчи към 3% от издадените наказателни постановления. Положението е сходно и през 2020 година

През 2021 година обаче са издадени 215 982 наказателни постановления (дори по-малко от 2019 г.) и не са връчени 16 235. Това значи, че Министерство на вътрешните работи не е връчило 7,5% от тях. Т.е. ситуацията с връчването става два пъти по-зле.

При над 52 000 невръчени наказателни постановления до началото на ноември 2022 година, което е над три пъти повече по отношение на предходната година, казусът наподобява извънредно сериозен, въпреки да следва да излезе окончателната статистика откакто завърши годината.

Нещата с електронните фишове по ЗДвП стоят по подобен метод. През 2019 година са издадени 1 483 633 фиша, а не са връчени 159 974. Т.е. към 10% от фишовете не са връчени. През 2021 година са издадени 1 156 260 фиша и не са връчени 362 903. Това значи, че всеки трети фиш не е бил връчен на нарушителя.

Колкото и да се е нараснал броят на издадените фишове по ЗДвП през 2022 година поради засиления надзор, е ясно, че над 520 000 невръчени е безспорен отрицателен връх.

Електронни решения за хроничния проблем

" Налице е експоненциално нарастване на невръчените постановления и фишове. Това е продължителен проблем в Министерство на вътрешните работи от десетки години. Лекс от години приказва за специфична, изключителна, в случай че щете, процедура за връчване по ЗДвП.

Проблемът не е толкоз в това, че страната не си е взела санкциите, а че към хиляди водачи се насочва обръщение, че няма страна - хващаме ви, само че продължавайте да си вършиме същото. Това е една от аргументите за агресивното и надменно държание на пътя ", разяснява данните за " Лекс " ръководителят на Управителния съвет на Института за пътна сигурност и дълготраен началник на КАТ Богдан Милчев.

По думите му Министерство на вътрешните работи има организационни проблеми във връзка с връчването. " Организацията за връчване е неефективна, само че Министерство на вътрешните работи няма желанието или потенциала да разпореди тези действия на външни компании, да ги аутсорсне. Не имам вяра, че не са съумели да връчат над 500 000 фиша, тъй като хората не си живеят на адресите ", съобщи Милчев.

И добави, че нарастването на невръчените наказателни постановления и фишове се дължи на разбирането на Министерство на вътрешните работи, че колкото повече нарушавания откриват, толкоз по-малко жертви на пътя ще има.

Милчев уточни, че от 2019 година Министерство на вътрешните работи е нараснало административно-наказателната си активност, по тази причина се усилват издадените фишове и наказателни постановления. " Но в случай че сравниш жертвите по години, те все са към 500 на година, т.е. няма взаимозависимост от това какъв брой ще управлява Министерство на вътрешните работи и какъв брой ще са починалите на пътя ", съобщи шефът на Института за пътна сигурност (загиналите през 2019 година са 628, през 2020 година - 463, през 2021 година - 561, а тази година към този момент са 446).

Богдан Милчев уточни, че още преди 10 години, когато беше началник на КАТ, е упорствал пред управлението на министерството за въвеждане на нова процедура за връчване по ЗДвП.

В момента в Народното събрание са импортирани планове за промени в Закона за електронното ръководство, с които се предлага посредством системата за несъмнено електронно връчване да се връчват актове, фишове и наказателни постановления по Закон за административните нарушения и наказания. Предложението е това да става при изразено единодушие на жителя (законопроектите са два, само че с идентично наличие - на Министерския съвет и на Надежда Йорданова и Божидар Божанов от " Демократична България " ).

Тази опция беше въведена в Закон за административните нарушения и наказания с последните му огромни промени, които влязоха в действие през декември 2021 година Т.е. тя работи от над 10 месеца, само че както се вижда от данните, не е довела до възстановяване на връчването, най-малко що се отнася до нарушаванията по ЗДвП.

Затова съгласно адвокати до момента в който връчването по електронен път е единствено по избор, а не е наложително, няма да има качествена смяна в битката с нарушителите на пътя. Те оферират да се вкара характерно обвързване за водачите (те носят отговорност за живота на другите на пътя), да дават на КАТ имейл за приемане на известия, когато си вземат свидетелството за правоуправление. И когато се изпрати известие на този мейл, а не като се получи или пък още по-малко като се прочете, то да се смята за връчено.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР