, че е оказвала натиск върху служители за манипулиране на

...
, че е оказвала натиск върху служители за манипулиране на
Коментари Харесай

Голяма балтия е надвиснала над Кристалина Георгиева в САЩ

, че е оказвала напън върху чиновници за манипулиране на данни в интерес на Китай в годишната ранглиста “Правене на бизнес” за 2018 година (Doing buiness) на Световната банка, до момента в който е била отпред на институцията.

От МВФ оповестиха, че “остават ангажирани със задълбочено, обективно и навременно разглеждане” на въпроса,

Междувременно “Блумбърг” разгласи, че финансовото министерство на Съединени американски щати - водещият акционер във фонда, разисква дали да изиска отстраняването на Кристалина Георгиева. Позицията на Вашингтон е основна, тъй като държи 16,5% от гласовете при взимане на решения в МВФ.

“Основната ни цел е да запазим интегритета на финансовите институции”, разяснява представител на финансовото министерство на Съединени американски щати.

От институцията отхвърлят да уточнят дали позицията им по тематиката ще бъде обществена. Така натискът за оставката на Кристалина Георгиева от поста ръководещ шеф на МВФ се ускорява.

В сряда Кристалина Георгиева се среща с представители на МВФ, като в своя писмена позиция е обвила, че е била подведена от адвокатската адвокатска фирма “Уилмър Хейл”, настояват от Ройтерс, базирайки се на лични източници.

Според българката следователите са я уверили, че присъединяване й в следствието ще бъде конфиденциално. Както и че е било обяснено, че е питана като очевидец, а не е била разследвана.

Според Кристалина Георгиева разгласяването на отчета й е нанесло репутационни вреди. И отхвърли да е оказвала напън върху чиновници.

В отчета на адвокатската фирма излиза наяве, че манипулирането на данни в интерес на Китай е било с цел да взе участие азиатската страна в идното тогава нарастване на капитала на Световната банка и в следствие Китай е получил по-голям дял от него.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР