Чаят от лайка е естествен лек за редица здравословни проблеми.

...
Чаят от лайка е естествен лек за редица здравословни проблеми.
Коментари Харесай

10 ползи от чая от лайка

Чаят от лайка е натурален лек за редица здравословни проблеми. Активното съединяване в него работи успокояващо, противовъзпалително и антимикробно. Освен това има и удобно влияние против прочувствения стрес.

Приготвянето му не е комплицирано, само че в случай че желаеме да извлечем оптимални изгоди от него, би трябвало да имаме поради, че не трябва да го заливаме с вряща вода, а с доста гореща и би трябвало да създадем отвара. Добре е и да изпием чая скоро откакто сме го приготвили, с цел да са „ живи “ скъпите съставки.

Нека разгледаме малко по-подробно какви са изгодите от чая от лайка и за кого е най-полезен той. Да забележим.

1. Лекува бодърствуване

Някои изследвания сочат, че чаят от лайка отпуска нервната система и работи като натурално успокоително. Достатъчно е да го изпием 30-40 минути преди сън. Към него можем да прибавим и един банан, за който е известно, че релаксира мускулите, поради съдържащите се в него калий и магнезий.

Бихме могли да комбинираме всичко това с ограничение на всички светещи и издаващи звуци уреди и да оставим лека приглушена светлина. Можем да се насладим на аудиокнига, релаксираща музика или просто на тишината.

2. Облекчава менструален синдром и менструални болки

Учените настояват, че лайката има способността да отпуска спазмите и да облекчава болката. Тя съдържа флавоноиди и кумарини, които се считат за мускулни релаксанти. Лайката кара матката да се отпусне и понижава продукцията на простагландините (това са хормоноподобни субстанции, които предизвикват болежка и възпаление).

Чаша топъл чай с малко мед и лимон ще ни се отрази доста добре в тези дни на месеца, изключително в случай че въпросният има способността да облекчи страданието, даже с малко.

3. Успокоява раздразненото дебело черво

Чаят от лайка може да понижи спазмите в червата, като също така оказва помощ за премахване на непотребните газове и неприятното възприятие за издут стомах. Този резултат се реализира посредством разпределяне на тонуса на мускулите и чревната лигавица.

При проблем от такова естество можем да пием по чаша чай от лайка два пъти дневно. Освен това облекчаващо би подействало да загреем региона, в която е дискомфортът. Може да го създадем с топла бутилка или възглавничка за стопляне. Само не трябва да прекаляваме с градусите – не би трябвало да пари, а да е прелестно топло.

4. Изсветлява кожата и косата

Чаят от лайка изсветлява кожата и се грижи за нейното здраве – оказва помощ при екземи, обриви, акне. Освен това можем да обливаме косата си (но в случай, че е в светлата гама) с лайка и да я сушим на слънце. Така ще променим тона ѝ към по-светъл. Препоръчително е да вършим тези процедури с свеж чай, а не прокиснал. Свойствата му не траят дълго след подготвяне.

5. Има антибактериален резултат

 10 изгоди от чая от лайка

Чаят от лайка има мощно антибактериално деяние. Освен че защищава от бактерии, може и да ни помогне да се излекуваме от към този момент съществуващи бактериални инфекции. Затова е извънредно потребно да консумираме лайка по време на простуда и грип. Възпаленото гърло ще ни бъде признателно. Тази билка има и антиоксидантни и успокояващи свойства. Можем да я сварим, да я изстудим, да потопим в нея парче плат или просто хавлиена забрадка и по този начин да третираме даже изгаряния.

6. Помага при тъмни кръгове под очите

 10 изгоди от чая от лайка

Не изхвърляйте пакетчето чай от лайка след приложимост. Вместо това го сложете в хладилника за няколко минути. След това просто го поставете върху окото и се насладете на резултата – по-малко тъмни кръгове и редуцирана подутина. Ефектът е незабавен – ще останете прелестно сюрпризирани.

7. Редуцира напрежението

 10 изгоди от чая от лайка

Както към този момент споменахме по-рано, чаят от лайка работи като натурално успокоително. Разбира се, за разлика от лекарствените артикули с сходен резултат, тук резултатът трае много по-кратко, само че по тази причина пък е изцяло безобидно и даже потребно. Съвсем умерено можем да съвместим пиенето на лайка с храни или добавки, съдържащи магнезий (не безусловно едновременно на деня).

8. Помага при пърхот

 10 изгоди от чая от лайка

Ако имаме проблеми с пърхота, има едно средство, което е доста евентуално да не сме се сетили да употребяваме. Това е лайката, несъмнено. Маслото от лайка понижава сърбежа по скалпа и сполучливо лекува пърхот. Можем да го прибавим към някоя домашна маска за коса, да вземем за пример.

При всички положения, преди да използваме маслото, е добре да се консултираме със експерт по какъв начин тъкмо е уместно да го създадем и дали изобщо е удачно в нашия случай. Дори и привидно безобидни билкови вещества могат да се окажат несъответствуващи и дори нездравословни за дадена обстановка.

9. Има антикоагулантен резултат

 10 изгоди от чая от лайка

Твърди се, че кумариновите съединения в лайката имат свойството да разреждат кръвта. Както всички знаем – не е добре кръвта ни да е гъста, това крие редица рискове за здравето.

Разбира се, не се предлага да се самолекуваме и да разчитаме на билки при лекуването на към този момент действителен проблем. При съществуването на подобен е наложително да се консултираме с доктор. Всичко друго може да бъде даже рисково за здравето. При всички случаи обаче лайката няма да ни навреди (стига да не сме алергични).

10. Редуцира оток

 10 изгоди от чая от лайка

Охладеният чай от лайка се бори много дейно с отока и зачервяванията по кожата. Отново може да се употребяват пакетчета чай, които авансово сме охладили. Спокойно можем да се любуваме на релаксиращата процедура по два пъти дневно, както и да се радваме на положителните резултати всекидневно.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР