Чаушеску се съмнява в сеизмолозите и инженерите, праща Секуритате да

...
Чаушеску се съмнява в сеизмолозите и инженерите, праща Секуритате да
Коментари Харесай

В Румъния подозират, че голямото земетресение във Вранча от 1977 г. всъщност е ядрен взрив

Чаушеску се съмнява в сеизмолозите и инженерите, праща Секуритате да следи скрито всяка тяхна стъпка
Китай предизвестява Букурещ, че втори трус може да е още по-трагичен - сходно на 1976 година в Тяншан, когато умират над 240 000 души

У нас умират Политбюро не се занимава със земетресението. Обсъжда финансова помощ за португалските комунисти и селскостопански брошури

Първоначално в Румъния не имат вяра, че земетресението на 4 март 1977 година е естествено злополучие, и подозират, че е нуклеарен гърмеж. Опасенията се подклаждат от невъзможността на експертите да схванат каква е повода сеизмичните талази да се разпространят на такова огромно пространство и да поразят съвсем цялата страна плюс България, Молдова и Украйна.

Тясното управление на румънската комунистическа партия заседава всеки ден по въпроса. Политбюро на Централен комитет на Българска комунистическа партия пък въобще не обръща никакво внимание на казуса, като оставя всичко в ръцете на Министерския съвет.

Първото съвещание след мощния трус, в резултат на който на наша територия починаха 125 души, е от 8 март. В дневния ред не се усеща драма. Вземат се решения за повишение на ролята на научно-техническите съюзи, прегледани са резултатите от визитата на българска военна делегация отпред с Добри Джуров в Куба. Обсъждат две брошури - “За прелом в развиването на селското стопанство ” и “За прелом в развиването на селскостопанското произвеждане ”. Информират се за броя на първичните партийни организации в селското стопанство и общинските партийни комитети, само че не си споделят нито дума за земетресението.

В секретната част на съвещанието то също не е упоменато. Тогава единственото, което е протоколирано, е, че членовете на Политбюро се срещат с квитанция, че отпуснатите 50 000 $ помощ за Португалската комунистическа партия са предадени на посланика Ненко Чендов.

От своя страна Министерският съвет взема решение всички окръзи да открият какви са вредите, а от общинските бюджети да се дадат по 3000 лева на човек за фамилиите на починалите, по 1000 лева за тежко ранените, по 500 лева за разрушено жилище и по 200 лева - за мощно развалена мебелировка. Общо са били нужни 6,5 милиона лева за ремонт и компенсации.

В същото време в прилежаща Румъния Николае Чаушеску незабавно се е прибрал от визитата си в Нигерия, с цел да разбере какъв брой са човешките жертви. Истинският брой е защитаван в загадка от необятната общност. Разсекретени документи демонстрират, че тази информация се е съхранявала в строго секретни досиета в Министерство на вътрешните работи и не е била обявена.

На същия 8 март, когато нашето Политбюро разисква селското стопанство, Чаушеску се среща със сеизмолози от Съединени американски щати, Германия, Югославия, Китай, Съюз на съветските социалистически републики, Гърция, Турция, Иран, Венецуела. Разговорът обаче не води до превъзмогване на опасението, че в действителност става въпрос за нуклеарна детонация. Причината за съмнението е, че даже и експертите не са могли да обяснят моделите на придвижване на земните пластове под Вранча и разрушенията на огромно разстояние.

Именно поради това сега на труса румънските управляващи не се вземат решение да безпокоят Николае Чаушеску, до момента в който е на държавно посещаване в Нигерия. Не са го уведомили незабавно за акселерограмата на Румънския институт за развиване и научни проучвания в строителството, урбанизма и устойчивото териториално развиване (INCERC). Сеизмолозите и партийните дейци не са смеели да му рапортуват, тъй като и те самите не са били наясно.

Но на 5 март той се завръща и афишира изключително състояние. Следват непрекъснати съвещания, описът с разрушенията е докладван секретно и остава поверителен. Включително и година по-късно, когато са били подготвени окончателните рапорти.

Интересното е, че данните за материалните загуби в стопанската система са били предоставени тогава единствено на Световната банка, излиза наяве от конференция, отдадена на труса.

Повратна точка в дейностите на румънските управляващи е съвещанието на 4 юли 1977 година, когато Чаушеску приключва всички възстановителни работи и подрежда единствено леки козметични поправки. Много днешни политици и специалисти считат, че това е причина за изразените неотдавна опасения, че ново земетресение ще бъде пагубно за Букурещ.

Румънският основен инспекторат за изключителни обстановки към Министерство на вътрешните работи след удара от 7,8 по Рихтер в Турция заяви, че земните пластове край Вранча може да се разместят и да провокират разклащане от 8,1 степен. Това щяло да се равнява на сила, равна на 1200 пъти над освободената при нуклеарната бомба над Хирошима. Загиналите може да са над 45 000 души.

Общинският комитет по изключителни обстановки в румънската столица пък излезе с отчет в края на предходната година, съгласно който при сходен трус 23 000 здания ще претърпят обилни вреди. 1000 от тях ще бъдат напълно или отчасти срутени.

Бившият шеф на сеизмологичния институт професор Георге Мърмуряну съобщи, че към 2040 година се чака земетресение с магнитуд над 7 по Рихтер с доста огромни последствия - повече от това, което е било на 4 март 1977 година

Преди 46 години измежду полуразрушените здания са тези на комунистическата партия, държавното управление, Държавния съвет и кметството. Сериозно потърпевша и постройката на Министерството на превоза и далекосъобщенията, където се обитава компютърното обслужване на държавната машина.

Почти целият хардуер е развален. Всички работещи са евакуирани, откакто Чаушеску се е съветвал с китайските си сътрудници. Те го предизвестяват, че може да стане като в Тяншан през 1976 година Там вторичният трус след земетресението на 26 юли е бил по-опустошителен от първичния. Загиват над 240 хиляди души.

Румънският комунистически водач има вяра на Пекин, само че не се доверява на Съветския съюз и на другите соцстрани като България. Нашата помощ е отказана, като одобряват единствено врачански камък за обшивка на партийния дом.

Съветският дипломат пък чака три дни за среща с вицепрезидента Маня Мънеску, която да му даде лист с нужните материали. В същото време хората на Чаушеску се отнасят доста по-приятелски към Съединени американски щати. Военен аероплан с военнополева болница е посрещнат с почести на летището в Букурещ.

Още на 6 март външният министър Джордже Маковеску изискал дълготрайна финансова помощ от Вашингтон, с цел да резервира страната му самостоятелност от Съветския съюз. Американците освен спомагат, само че и Геологическият институт на Съединени американски щати предизвестява, че от 9 до 12 март земните пластове може да се раздрусат от ново земетресение във Вранча.

Няколко дни експерти от Ваншингтон изследват всички детайлности за градежа и почвата в потърпевшите региони. Това съгласно разкритите документи провокира дипломатически спор, Чаушеску не има вяра на янките и е заставен да се обърне още веднъж към румънските сеизмолози, към които също не питае изключително доверие.

Едновременно сънародниците му се опасяват от вторични земетресения и партията стартира акция в медиите за битка с опасенията.

Върхушката се тормози да не би те да станат мотив за неодобрение и протест против властта, както и да не би “врагът ” да придобие скъпи данни за румънската инфраструктура. Засекретяват доста от подхванатите ограничения.

Като да вземем за пример не разрешават да се разгласява в “Държавен вестник ” указа от 22 март 1977 година, с който се вкарва нова карта за сеизмично зониране на Румъния.

В последна сметка по-голямата част от постройките е единствено козметично ремонтирана, а по данни на Световната банка вредите са надхвърляли 2 милиарда $. Но днешните сеизмолози са безапелационни, че Букурещ не е предпазен при ново земетресение от Вранча, региона, която е сеизмично рискова и за България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР